Famous Places GK Questions & Answers (150)

Spread the Knowledge

21. The famous Golden Temple is located in?

A. Agra
B. Jaipur
C. Chennai
D. Amritsar
Answer: D. Amritsar

22. Which of the following monuments is not located in Rajasthan?

A. Akbar’s Fort
B. Vijay Stambha
C. Vyas Chhatri
D. Hira Bhagol
Answer: D. Hira Bhagol (Gujarat)

23. Where is the headquarters of ICRISAT (International Crops Research institute for the Semi Arid Tropics)?

A. Jaipur
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Vishakhapatnam
Answer: B. Hyderabad

 

24. The headquarters of NABARD is located in which city?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Bengaluru
D. Ahmedabad
Answer: B. Mumbai

25. Which among the following is the largest tiger reserve in India?

A. Orang Tiger Reserve
B. Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve
C. Bandipur Tiger Reserve
D. Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve
Answer: D. Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve

26. The National Institute of Nutrition is located in which of the following cities?
A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Bengaluru
D. Mumbai
Answer: B. Hyderabad

27. The famous Sanchi Stupa is located near?
A. Bijnaur
B. Puri
C. Gaya
D. Bhopal
Answer: D. Bhopal

28. Which of the following in India is not recognized as UNESCO World Heritage Site?
A. Ajanta Caves
B. Keoladeo National Park
C. Humayun’s Tomb
D. Meenakshi Temple
Answer: D. Meenakshi Temple

29. The highest waterfall in India is?
A. Barkana Falls, Karnataka
B. Vajrai Waterfalls, Maharashtra
C. Kune Falls, Maharashtra
D. Kunchikal Falls, Karnataka
Answer: B. Vajrai Waterfalls, Maharashtra

30. The Bhambavli Vajrai Waterfall is a waterfall on which river?
A. Varahi River
B. Kaveri River
C. Urmodi River
D. Vanva River
Answer: C. Urmodi River

31. The following city is known as the ‘White City’ of Rajasthan?
A. Jaisalmer
B. Jaipur
C. Jodhpur
D. Udaipur
Answer: D. Udaipur

32. Where is the headquarters of the Telecom Equipment Manufacturer Association of India?
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Hyderabad
Answer: A. New Delhi

33. Central Arid Zone Research Institute is located in?
A. Parbhani
B. Jodhpur
C. Udaipur
D. Ahmedabad
Answer: B. Jodhpur

34. Angkor Wat, the largest religious monument in the world, is situated in which country?
A. Cambodia
B. India
C. China
D. Japan
Answer: A. Cambodia

35. The Yellow Stone National Park is located in?
A. USA
B. France
C. India
D. Britain
Answer: A. USA

36. The oldest know surviving building in India is located in which state?
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Tamil Nadu
Answer: B. Gujarat (DholavirA.

37. The famous gigantic rock-cut statue of Buddha is located at?
A. Sichuan
B. Thmphu
C. Bamyan
D. Kamakura
Answer: C. Bamyan

38. The famous Charminar is located in?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Hyderabad
Answer: D. Hyderabad

39. Which of the following temple is not located in Odisha?
A. Dasawatar Temple
B. Brahmeswara Temple
C. Jagannath Temple
D. Samaleswari Temple
Answer: A. Dasawatar Temple

40. The oldest city in India is ¬______.
A. Ayodhya
B. Varanasi
C. Pushkar
D. Kollam
Answer: B. Varanasi

41. One of the largest waterfalls, Niagara Falls, is located in ______.
A. Mexico
B. New York
C. Paris
D. Venezuela
Answer: B. New York

42. Which is the second largest Indian state by area?
A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh
Answer: D. Madhya Pradesh

43. The headquarters of World Resources Institute is located in ______.
A. New York
B. Birmingham
C. Washington DC
D. London
Answer: C. Washington DC

44. Which state has the largest number of monuments in India?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Uttar Pradesh
Answer: C. Andhra Pradesh (over 600)

45. Where is the International Rice Research Institute located?
A. India
B. Brazil
C. China
D. Philippines
Answer: D. Philippines

46. The first Financial Service Park for industry was set up in?
A. Gurugram
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. Lucknow
Answer: A. Gurugram

47. The famous Rock Garden is located in which city?
A. Chandigarh
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Velllore
Answer: A. Chandigarh

48. Where is the National Physical Laboratory located?
A. Mumbai
B. Bengaluru
C. New Delhi
D. Kolkata
Answer: C. New Delhi

49. Which of the following is the second tallest building in the world?
A. Shanghai Tower, China
B. Burj Khalifa, UAE
C. Empire State Building, USA
D. Three Sixty West Tower, India
Answer: A. Shanghai Tower, China

50. The Garden City of India is
A. Chandigarh
B. Jaipur
C. Bengaluru
D. Pune
Answer: C. Bengaluru


Spread the Knowledge

1 Comment

Add a Comment
  1. Jyotika

    Super

Leave a Reply

Your email address will not be published.