GK Questions and Answers Related to General Science

[21] A yellow dust appears on the fingers, whenever we touch the middle of a flower. What is this dust called?

  1. A) Sporocyst
  2. B) Sperm
  3. C) Pollen
  4. D) Spore

Answer: C) Pollen

[22] Which of the following is not a member of the vitamin B complex?

  1. A) Ascorbic acid
  2. B) Riboflavin
  3. C) Thiamine
  4. D) Folic acid

Answer: A) Ascorbic acid

[23] In which form the chemical compound RDX is used?

  1. A) As a composition
  2. B) As a reactor
  3. C) As an explosive
  4. D) As a nuclear weapon

Answer: C) As an explosive

[24] Which of the following country do not have cryogenic engine technique?

  1. A) Canada
  2. B) Japan
  3. C) China
  4. D) Russia

Answer: A) Canada

[25] Which of the following statement is/are true?

(1) APPLE was India’s first experimental, geostationary satellite

(2) Indi’s first experimental satellite was assisted by the Soviet Union

(3) INSAT-2 project was India’s first indigenously built satellite

  1. A) Only 1, 2 are correct
  2. B) Only 2nd is correct
  3. C) Only 2, 3 are correct
  4. D) All are correct

Answer: D) All are correct

[26] Which of the following is a non-metal that remains liquid at room temperature?

  1. A) Chlorine
  2. B) Helium
  3. C) Bromine
  4. D) Phosphorous

Answer: C) Bromine

[27] Bio-chemical compounds are used as

  1. A) Skin Treatments
  2. B) Food preservatives
  3. C) Cooking Oils
  4. D) All of the above

Answer: D) All of the above

[28] Which of the following hormones is a steroid?

  1. A) Glucagon
  2. B) Estrogen
  3. C) Insulin
  4. D) Oxytocin

Answer: B) Estrogen

[29] Which of the following substances undergo ‘sublimation’ on heating?

1) Iodine

2) Naphthalene

3) Camphor

  1. A) 1 and 2
  2. B) 1 and 3
  3. C) 2 and 3
  4. D) All of them

Answer: D) All of them

[30] The power of a lens is measured in:

  1. A) Diopters
  2. B) Aeon
  3. C) Candela
  4. D) Lumen

Answer: A) Diopters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *