GK Quiz Related to Indian Art and Culture

21) The song Ekla Chalo Re (Walk alone) was written by

[A] Subhash Chandra Bose

[B] Ishwar Chandra Vidyasagar

[C] Rabindra Nath Tagore

[D] Aurobindo Ghosh

Answer: [C] Rabindra Nath Tagore

22) Raja Harishchandra, an early Indian film was produced by

[A] Dada Saheb Phalke

[B] Ashok Kumar

[C] Ardeshir Irani

[D] Gurudatt

Answer: [A] Dada Saheb Phalke

23) Who was the writer of the book The story of the Integration of Indian States?

[A] B N Rau

[B] C Rajgopalachari

[C] Krishna Menon

[D] V P Menon

Answer: [D] V P Menon

24) Which among the following sub-school of Vedanta is followed by ISCON?

[A] Shuddhādvaita

[B] Achintya Bhedābheda

[C] Purnādvaita or Integral Advaita

[D] Modern Vedānta

Answer: [B] Achintya Bhedābheda

25) Among the following, who was not a proponent of Bhakti cult?

[A] Nagarjuna

[B] Tukaram

[C] Tyagaraja

[D] Vallabhacharya

Answer: [A] Nagarjuna

26) What is the title of the first chapter of the Muslim holy book, the Quran?

[A] Al-Adiyat

[B] Al-Fatiha

[C] Al-Hijr

[D] Al-Fath

Answer: [B] Al-Fatiha

27) Which one of the following publishers founded the Bharatiya Jnanpith trust to give the Jnanpith award to Indian writers?

[A] The Times of India Group

[B] The Hindustan Times Group

[C] The Hindu Group

[D] The Indian Express Group

Answer: [A] The Times of India Group

28) The movie The Man Who knew infinity is a biopic based on the life of which Indian mathematician?

[A] Aryabhatta

[B] Srinivasa Ramanujan

[C] C Radhakrishna Rao

[D] K S Chandrasekharan

Answer: [B] Srinivasa Ramanujan

29) Which of the following is known as Seven Pagodas?

[A] Karle Caves

[B] Mahabalipuram Temple

[C] Elephant Caves

[D] Chaityas

Answer: [B] Mahabalipuram Temple

30) What is the earlier name of “Leh Singhe-Khababs Festival”?

[A] Ladakh Festival

[B] Leh Darshan

[C] Sindhu Darshan

[D] Sindhu Festival

Answer: [C] Sindhu Darshan

Categories GK

Leave a Comment