Indian Geography GK Question with Answer – Geography Quiz

Spread the Knowledge

11) Which of the following Monsoons account for most of the rainfall in India?

(A) North East Monsoon

(B) South West Monsoon

(C) South East Monsoon

(D) East Asia Monsoon

Answer: B (South West Monsoon)

12) “Indira Gandhi super thermal power project “ is located in which state?

(A) Rajasthan

(B) Haryana

(C) Punjab

(D) Uttar Pradesh

Answer: B (Haryana)

13) Integrated Kashang Hydroelectric Project & Sainj Hydroelectric Project which are being supported by Asian Development Bank are located in which of the following state?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Himachal Pradesh

(C) Uttarakhand

(D) Punjab

Answer: B (Himachal Pradesh)

14) Which among the following neighboring country sources its entire requirement of petrol, diesel and jet fuel from India?

(A) Bangladesh

(B) Nepal

(C) Maldives

(D) Mauritius

Answer: D (Mauritius)

15) Maximum Jute mills are located in which among the following states?

(A) West Bengal

(B) Assam

(C) Andhra Pradesh

(D) Uttar Pradesh

Answer: A (West Bengal)

16) The K2 Peak is located in which among the following ranges?

(A) Central Himalayas

(B) Trans-Himalayas

(C) Karakoram range

(D) Kumaun Himalayas

Answer: C (Karakoram range)

17) The name of which among the following cities is not known as a prominent center of Silk Production?

(A) Bhagalpur

(B) Srinagar

(C) Moradabad

(D) Mysore

Answer: C (Moradabad)

18) The Sabarmati River originates in which among the following ranges?

(A) The Satpuras

(B) The Vindhyas

(C) The Aravallis

(D) The Western Ghats

Answer: C (The Aravallis)

19) Botanic Garden of India Republic (BGIR) is located in?

(A) Bangalore

(B) Kolkata

(C) Lucknow

(D) Noida

Answer: D (Noida)

20) The Andaman and Nicobar Islands are submerged parts of mountain range called:

(A) Arakan Yoma

(B) Pegu Yoma

(C) Askai Chin

(D) Tien Shan

Answer: A (Arakan Yoma)


Spread the Knowledge

2 Comments

Add a Comment
  1. anitha

    it’s very important and helpful… tq

  2. Joydeb das

    It’s very important and helpful,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published.