Indian Geography GK Question with Answer – Geography Quiz

Spread the Knowledge

21) The famous hill-station ‘Kodaikanal’ lies in :

(A) Nilgiri hills

(B) Palani hills

(C) Cardamom hills

(D) Javadi hills

Answer: B (Palani hills)

22) Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau?

(A) Aravalli

(B) Vindhya

(C) Satpura

(D) Ajanta

Answer: B (Vindhya)

23) Which of the following Mountain passes forms the ‘tri-junction’ of India,China and Myanmar?

(A) Nathu La

(B) Jelep La

(C) Bomdi La

(D) Diphu

Answer: D (Diphu)

24) The land frontier of India is about 15200 KM. Which of the following countries shares the largest border length with India?

(A) Bangladesh

(B) Pakistan

(C) china

(D) Nepal

Answer: A (Bangladesh)

25) Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States:

(A) Gujarat, MP, Chattisgarh, Manipur

(B) Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram

(C) UP, MP, Bihar, Jharkhand

(D) Maharashtra, Chattisgarh, Orissa, Andhra Pradesh

Answer: B (Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram)

26) Which of the following is the highest peak of Satpura Range?

(A) Gurushikhar

(B) Dhupgarh

(C) Pachmarhi

(D) Mahendragiri

Answer: B (Dhupgarh)

27) Which among the following was the first Indian product to have got Protected Geographic Indicator?

(A) Indian Rubber

(B) Basmati Rice

(C) Malabar Coffee

(D) Darjeeling tea

Answer: D (Darjeeling tea)

28) From which of the following countries India does NOT import Uranium?

(A) Kazakhstan

(B) Namibia

(C) Brazil

(D) Mongolia

Answer: C (Brazil)

29) Which of the following states is/are not a part of Western Ghats?

(A) Gujarat

(B) Tamil Nadu

(C) Andhra Pradesh

(D) Both b and c

Answer:  C (Andhra Pradesh)

30) Tungbhadra multipurpose project is a joint venture of Karnataka and Andhra Pradesh.Tungabhadra is a tributary river of ___?

(A) Krishna

(B) Cauvery

(C) Godavari

(D) Sabarmati

Answer: A (Krishna)


Spread the Knowledge

2 Comments

Add a Comment
  1. anitha

    it’s very important and helpful… tq

  2. Joydeb das

    It’s very important and helpful,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published.