Indian Geography GK Question with Answer – Geography Quiz

Spread the Knowledge

31) Which among the following spreads from Sasaram and Rohtas in Western Bihar to Chittaurgarh in Rajasthan?

(A) Aravali System

(B) Vindhyan System

(C) Dharwar System

(D) Cudappah System

Answer: B (Vindhyan System)

Also check: World Geography GK questions

32) Barak valley in Assam is famous for which among the following?

(A) Petroleum Production

(B) Tea Cultivation

(C) Bamboo Industry

(D) Cottage Industries

Answer: B (Tea Cultivation)

33) Asia’s largest tulip garden is located in which state?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Assam

(C) Sikkim

(D) Uttarakhand

Answer: A (Jammu & Kashmir)

34) In 2011, ONGC discovered India’s first shale gas reserve in which among the following states?

(A) Assam

(B) Gujarath

(C) West Bengal

(D) Maharastra

Answer: C (West Bengal)

35) Which of the following Indian States/UT has the maximum percentage of mangrove cover in the country?

(A) Gujarat

(B) West Bengal

(C) Andaman and Nicobar

(D) Orissa

Answer: B (West Bengal)

36) Jamuna river of Bangladesh is _______river of India?

(A) Yamuna

(B) Teesta

(C) Brahamputra

(D) Ganga

Answer: C (Brahamputra)

37) Which among the following is the capital of west Sikkim?

(A) Gyalshing

(B) Gangtok

(C) Mangan

(D) Mangan

Answer: A (Gyalshing)

38) Through which of the following states in India passes Tropic of Cancer?

(A) Andhra Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Maharastra

(D) Madhya Pradesh

Answer: D (Madhya Pradesh)

39) New Moore Island disappeared in the sea after many years of its creation. This island was claimed by which of the following two neighbors?

(A) India & Pakistan

(B) India & Sri Lanka

(C) India & Bangladesh

(D) India & Myanmar

Answer: C (India & Bangladesh)

40) The Somasila Dam is located in which state?

(A) Madhya Pradesh

(B) Himachal Pradesh

(C) Andhra Pradesh

(D) Uttar Pradesh

Answer: C (Andhra Pradesh)


Spread the Knowledge

2 Comments

Add a Comment
  1. anitha

    it’s very important and helpful… tq

  2. Joydeb das

    It’s very important and helpful,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published.