Indian Geography GK Question with Answer – Geography Quiz

Spread the Knowledge

41) What is the name of a channel that separates the Andaman Islands from the Nicobar Islands in the Bay of Bengal?

(A) 9 Degree Channel

(B) 10 Degree Channel

(C) 11 Degree Channel

(D) 12 Degree Channel

Answer: B (10 Degree Channel)

42) In production of which of the following metals India holds number 1 status

(A) Copper

(B) Iron

(C) Lead

(D) Mica

Answer: D (Mica)

43) Pagladiya Multipurpose Dam is located in which state?

(A) Orissa

(B) Kerala

(C) Bihar

(D) Assam

Answer: D (Assam)

44) Duncan Pass” is located in which of the following Union Territories / States?

(A) Himachal Pradesh

(B) Pondicherry

(C) Andaman & Nicobar Islands

(D) Mizoram

Answer: C (Andaman & Nicobar Islands)

45) Which among the following states has highest population density?

(A) Maharastra

(B) Bihar

(C) West Bengal

(D) Uttar Pradesh

Answer: B (Bihar)

46) Which among the following is India’s highest salt producing state?

(A) Gujarat

(B) Rajasthan

(C) Andhra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Answer: A (Gujarat)

47) Which among the following is the correct location of India’s National Institute of Hydrology (NIH)?

(A) Goa

(B) Mumbai

(C) Roorki

(D) Haridwar

Answer: C (Roorki)

48) In India, which among the following state has the maximum estimated Uranium Resources?

(A) Jharkhand

(B) Tamil Nadu

(C) Madhya Pradesh

(D) Andhra Pradesh

Answer: D (Andhra Pradesh)

49) Indian Maritime University is located at:

(A) Hyderabad

(B) Vishakhapatnam

(C) Chennai

(D) Kochi

Answer: C (Chennai)

50) “Kunchikal Falls”, highest tiered waterfalls in India is located in?

(A) Uttar Pradesh

(B) Uttarakhand

(C) Karnataka

(D) Tamil Nadu

Answer: C (Karnataka)

51) Which among the following is the least densely populated states of India?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Mizoram

(C) Jammu and Kashmir

(D) Sikkim

Answer: A (Arunachal Pradesh)

52) India’s Central Glass and Ceramic Research Institute is located in?

(A) Moradabad

(B) Faizabad

(C) Kolkata

(D) Pune

Answer: C (Kolkata)

53) Which of the following rivers feeds the “Tehri Dam”?

(A) Alaknanda

(B) Bhagirathi

(C) Gandak

(D) Ghagghar

Answer: B (Bhagirathi)

54) “Amausi Airport” is located in:

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Andhra Pradesh

(D) Uttar Pradesh

Answer: D (Uttar Pradesh)

55) Which of the following states is the largest producer of Banana in India?

(A) Karnataka

(B) Maharashtra

(C) Kerala

(D) Tamil Nadu

Answer: D (Tamil Nadu)


Spread the Knowledge

2 Comments

Add a Comment
  1. anitha

    it’s very important and helpful… tq

  2. Joydeb das

    It’s very important and helpful,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published.