Medieval Indian History Gk Questions – Medieval Indian History Quiz

Medieval Indian History Gk Quiz Questions & Answers

21) Who among the following was known as Lakha Baksh?

(A) Mohammed Ghori

(B) Qutubuddin Aibak

(C) Iltutmish

(D) Balban

Answer: B (Qutubuddin Aibak)

22) Sakambhari near Ajmer is a place related to emergence of which of the following dynasties?

(A) Gahadwals

(B) Parmaras

(C) Pratiharas

(D) Chauhanas

Answer: D (Chauhanas)

23) Who among the following was considered as the “mixture of opposites”?

(A) Firuz Tughlaq

(B) Mohammed bin Tughlaq

(C) Ghiyasuddin Tughlaq

(D) Kaiqubad

Answer: B (Mohammed bin Tughlaq)

24) “Rihla” was a work of which of the following?

(A) Mir Hasan Dehlvi

(B) Ibn Battuta

(C) Malik Murtaza

(D) Muhammad al-Idrisi

Answer: B (Ibn Battuta)

25) Which among the following is not a work of Amir Khusrau?

(A) Tughluq Nama

(B) Khazyan-ul-Futuh

(C) Tarik-i-Alai

(D) Tabqat-i-Naisiri

Answer: D (Tabqat-i-Naisiri)

26) Who among the following assumed the title of Islam Shah Suri?

(A) Shershah Suri

(B) Jalal Khan

(C) Ibrahim Khan Suri

(D) Firuz Shah Suri

Answer: B (Jalal Khan)

27) That part of land granted by the sultan to military chiefs for maintenance of a given number of troopers called?

(A) Muahatsib

(B) Iqta

(C) Nazir

(D) Usharaf

Answer: B (Iqta)

28) In the reign of Firuz Shah Tughalq which of the following tax was 1/6 of the booty captured during war?

(A) Kharaz

(B) Khams

(C) Zaziya

(D) Jaqat

Answer: B (Khams)

29) Karkota Dynasty was confined to which of the following areas?

(A) Kannuj

(B) Gujarat

(C) Deccan

(D) Kashmir

Answer: B (Kashmir)

30) Who invaded India in 1398 AD during the reign of Nasiruddin Mahmud of Tughlaq Dynasty?

(A) Chegiz khan

(B) Khijr Khan

(C) Timur

(D) Babur

Answer: C (Timur)

Current Affairs Quiz September 2021: Check here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *