Ancient Indian History GK Quiz: Questions and Answers

11) Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

(A)  Harshavardhana

(B)  Dhruvasena Ii

(C)  Narshimhvarman

(D)  Akabar

Answer: A (Harshavardhana)

12) The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

(A)  Cholas, Rastrakutas and Yadavas,

(B)  Chalukyas, Pallavas and Pandyas

(C)  Cholas, Pandyas and Chalukyas

(D)  Chalukyas, Pallavas and Yadavas

Answer: B (Chalukyas, Pallavas and Pandyas)

13) On which of the following systems of Hindu Philosophy, Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

(A)  Sankhya

(B)  Vaisheshika

(C)  Yoga

(D)  Uttarmimansa

Answer: D (Uttarmimansa)

14) The first astronomical observatory of Harappan Civilization has been found at which among the following ancient Indian sites?

(A) Ropar

(B) Chanhudaro

(C) Daimabad

(D) Dholavira

Answer: D (Dholavira)

15) Which among the following Vedic Texts gives a systematic exposition of the ‘theory of rebirth’ for the first time?

(A) Chhandogya Upanishad

(B) Mundaka Upanishad

(C) Satapatha Brahmana

(D) Brihadaranyaka Upanishad

Answer: A (Chhandogya Upanishad)

16) The doctrine of ‘Vyuhavada’ is associated with which among the following Sects (or) cults of India?

(A) Shaivism

(B) Vaishnavism

(C) Jainism

(D) Buddhism

Answer: B (Vaishnavism)

17) To perform which among the following functions, Rajukas were appointed by Asoka?

(A) Revenue Functions

(B) Judicial Functions

(C) Religious Functions

(D) Military Functions

Answer: B (Judicial Functions)

18) Bring out the only incorrect statement:

(A) Brihadrath was the last ruler of mauryan Dynasty

(B) Devabhuti was the last ruler of Sunga Dynasty

(C) Ajatashatru was the last ruler of Haranyaka Dynasty

(D) Dhana Nanda was the last ruler of Nanda Dynasty

Answer: C (Ajatashatru was the last ruler of Haranyaka Dynasty)

19) Which among the following river is most described in Rig-Veda?

(A) Sindhu

(B) Yamuna

(C) Saraswati

(D) Ganga

Answer: A (Sindhu)

20) The Palaeomagnetic results obtained from India indicated that in the past Indian Landmass Moved to _______?

(A) Southwards

(B) Northwards

(C) Westwards

(D) Southwards

Answer: B (Northwards)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *