GK Quiz Questions and Answers 2020-2021

General knowledge questions related to different areas play a key role in the different competitive exams conducted by banks, SSC, UPSC, etc. Preparation for exam is incomplete without GK preparation. This article presents GK questions 2020 from various fields such as sports, current affairs, famous places, personalities, etc. Aspirants are suggested to practice these questions as much as possible to strengthen their chances of scoring good marks. For the convenience of the candidates GK questions 2020 in English & Hindi both are provided.

To help the aspirants prepare well, in this post GK questions for SSC, bank, UPSC exams, etc) have been provided. Efforts have been made to cover all the important topics from which questions are asked in these exams. However, if you think that there are others areas too that can be covered here, please let us know. You can leave you suggestions, queries or doubts in the comment box below.

GK Questions On Current Affairs 2020

Current affair is undoubtedly a very important topic for the students preparing for any competitive exams. All competitive exams whether conducted for banks, civil services, staff selection, etc ask GK questions on current affairs compulsorily. Aspirants can check below some important current affairs GK questions and answers in Hindi.

[1] निम्नलिखित में से किस मार्ग में, भारत की पहली निजी ट्रेनतेजस एक्सप्रेसको हाल ही में रवाना किया गया है?

  1. a) लखनऊ – गुवाहाटी
  2. b) लखनऊ – मुंबई
  3. c) लखनऊ – बैंगलोर
  4. d) लखनऊ – नई दिल्ली

Answer: d) लखनऊनई दिल्ली

[2] किस प्रसिद्ध गायक को वर्ष 2019 में भारत रत्न पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

  1. a) भूपेन हजारिका
  2. b) मन्ना डे
  3. c) आशा भोसले
  4. d) लता मंगेशकर

Answer: a) भूपेन हजारिका

[3] जिन्होंने नई दिल्ली में 2019 के लिए 16वें ग्लोबल एसएमई (स्मॉल एंड मीडियम एंटरप्राइजेज) बिजनेस समिट का उद्घाटन किया वह कौन थे?

  1. a) पीयूष गोयल
  2. b) अमित शाह
  3. c) नितिन गडकरी
  4. d) राजनाथ सिंह

Answer: c) नितिन गडकरी

[4] शिक्षक शिक्षा पर 2 दिवसीय अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन जिसका शीर्षक था ‘Journey of Teacher Education: Local to Global’ कहाँ आयोजित किया गया था?

  1. a) नई दिल्ली
  2. b) मुंबई
  3. c) बेंगलुरु
  4. d) कोलकाता

Answer: a) नई दिल्ली

[5] कौन सा एक बैंक उन तीन बैंकों में से एक नहीं है जो भारत में तीसरे सबसे बड़े बैंक के रूप में विलय हो गए हैं?

  1. a) विजया बैंक
  2. b) बैंक ऑफ बड़ौदा
  3. c) इंडियन बैंक
  4. d) देना बैंक

Answer: c) इंडियन बैंक

[6] वर्ष 2019 के लिए ग्लोबल इनोवेशन इंडेक्स (जीआईआई) के 12वें संस्करण में भारत का रैंक क्या है?

  1. a) 45
  2. b) 50
  3. c) 52
  4. d) 55

Answer: c) 52

[7] 48 वें महानिदेशक (DG) स्तर की वार्ता में किन दो देशों ने चर्चा के संयुक्त रिकॉर्ड पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. a) भारत और म्यांमार
  2. b) भारत और पाकिस्तान
  3. c) भारत और नेपाल
  4. d) भारत और बांग्लादेश

Answer: d) भारत और बांग्लादेश

[8] भारतीय नौसैनिक जहाज का नाम बताइए, जिसने 8 वीं भारतम्यांमार समन्वित गश्ती (IMCOR) में भाग लिया.

  1. a) आईएनएस सुमेधा
  2. b) आईएनएस सुनयना
  3. c) आईएनएस सरयू
  4. d) आईएनएस सुमित्रा

Answer: c) आईएनएस सरयू

[9] अप्रैल 2019 में आयोजित अंतर्राष्ट्रीय सहयोग के लिए बेल्ट एंड रोड फोरम (बीआरएफ) का दूसरा संस्करण कहां था?

  1. a) बुडापेस्ट, हंगरी
  2. b) नई दिल्ली, भारत
  3. c) बीजिंग, चीन
  4. d) वारसॉ, पोलैंड

Answer: c) बीजिंग, चीन

[10] फिच रेटिंग्स द्वारा ग्लोबल इकोनॉमिक आउटलुक के अनुसार, भारतीय अर्थव्यवस्था का विकास प्रक्षेपण क्या है?

  1. a) 6.5%
  2. b) 6.8%
  3. c) 7.2%
  4. d) 7.5%

5) None of these

Answer: b) 6.8%

[11] भारत के साथ अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन (आईएसए) के ढांचे के समझौते पर हस्ताक्षर करने के बाद निम्नलिखित में से कौन सा देश 73 वां देश बन गया?

  1. a) रूस
  2. b) अर्जेंटीना
  3. c) सऊदी अरब
  4. d) दक्षिण कोरिया

Answer: c) सऊदी अरब

[12] किस राज्य सरकार ने 12 जनवरी 2019 को Family एक परिवार एक नौकरीयोजना शुरू की है, जिसके तहत प्रत्येक परिवार के लिए एक सरकारी नौकरी आवंटित की गई थी?

  1. a) असम
  2. b) तेलंगाना
  3. c) हिमाचल प्रदेश
  4. d) सिक्किम

Answer: d) सिक्किम

Famous Personalities GK Questions 2020

GK Questions related to Famous Personalities are very popular among the candidates preparing for competitive exams. Other than this, these questions can also be beneficial for school going students in enhancing their general knowledge. Below listed are some GK questions important for kids as well as for aspirants preparing for their exams.

[1] Who was known as Iron man of India?

  1. a) Govind Ballabh Pant
  2. b) Jawaharlal Nehru
  3. c) Subhash Chandra Bose
  4. d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: d) Sardar Vallabhbhai Patel

[2] Professor Amartya Sen is famous in which of the fields?

  1. a) Biochemistry
  2. b) Electronics
  3. c) Economics
  4. d) Geology

Answer: c) Economics

[3] Amjad Ali Khan is associated with which of the following musical instruments?

  1. a) Sarod
  2. b) Veena
  3. c) Violin
  4. d) Sitar

Answer: a) Sarod

[4] Pandit Jasraj has established his reputation in which of the following fields?

  1. a) Music
  2. b) Literature
  3. c) Sanskrit
  4. d) Dance

Answer: a) Music

[5] Ustad Nisar hussain Khan earned distinction in which of the following fields?

  1. a) Vocal Music
  2. b) Instrumental music
  3. c) Acting
  4. d) Classical dance

Answer: a) Vocal Music

[6] Who is known as the Flying Sikh of India?

  1. a) Mohinder Singh
  2. b) Joginder Singh
  3. c) Ajit Pal Singh
  4. d) Milkha Singh

Answer: d) Milkha Singh

[7] Bismillah Khan was associated with?

  1. a) Sarod
  2. b) Shehnai
  3. c) Flute
  4. d) Tabla

Answer: b) Shehnai

[8] Dr. APJ Abdul Kalam was the recipient of which of the following prestigious awards?

  1. a) Padma Bhushan
  2. b) Padma Vibhushan
  3. c) Bharat Ratna
  4. d) All of the above

Answer: d) All of the above

[9] Shovna Narayan is a reputed personality in which of the following fields?

  1. a) Classical dance
  2. b) Literature
  3. c) Journalism
  4. d) Classical music

Answer: a) Classical dance

[10] The Indian to beat the computers in mathematical wizardry is

  1. a) Ramanujam
  2. b) Rina Panigrahi
  3. c) Raja Ramanna
  4. d) Shakuntala Devi

Answer: d) Shakuntala Devi

Sports Related GK Questions 2020

Many questions can arise from the field of sports that not only enhance general knowledge but are also important for competitive exams. Check some sports related general knowledge questions & answers 2020 below.

[1] Who wins the Men’s Single Australian Open Trophy in 2019?

  1. a) Rafael Nadal
  2. b) Novak Djokovic
  3. c) Roger Federer
  4. d) Andy Murray

Answer: b) Novak Djokovic

[2] Who becomes fastest Indian to reach 100 ODI wickets?

  1. a) Ravindra Jadeja
  2. b) Ravichandran Ashwin
  3. c) Jasprit Bumrah
  4. d) Mohammed Shami

Answer: d) Mohammed Shami

[3] The word ‘Agricultural shot’ is known to be used sometimes in which among the following sports?

  1. a) Cricket
  2. b) Hockey
  3. c) Golf
  4. d) Polo

Answer: a) Cricket

[4] Which among the following country is the host of 2018 Commonwealth Games?

  1. a) Canada
  2. b) England
  3. c) Australia
  4. d) India

Answer: c) Australia

[5] Which among the following is not correctly matched pair? (Countries – National Game)

  1. a) USA – Baseball
  2. b) Pakistan – Field Hockey
  3. c) China – Table Tennis
  4. d) All are correct

Answer: d) All are correct

[6] Which among the following is known as ‘Bible of Cricket’?

  1. a) All Out Cricket
  2. b) Cricinfo Magazine
  3. c) Wisden
  4. d) The Guide to Cricketers

Answer: c) Wisden

[7] For how many times ‘Undivided India’ was a part/ member of summer Olympics?

  1. a) 2
  2. b) 3
  3. c) 4
  4. d) 5

Answer: d) 5

[8] Who among the following was first black Formula One World Champion in history?

  1. a) Felipe Massa
  2. b) Jensson Button
  3. c) Lewis Hamilton
  4. d) Fernando Alonso

Answer: c) Lewis Hamilton

[9] Benson Hedges Cup is related to which of the following sports?

  1. a) Hockey
  2. b) Cricket
  3. c) Football
  4. d) Basket Ball

Answer: b) Cricket

[10] Which of the following stadiums in India was the first to Host a Test match in Independent India?

  1. a) Gymkhana Ground, Mumbai
  2. b) Feroz Shah Kotla, Delhi
  3. c) Eden Gardens, Kolkata
  4. d) MA Chidambaram Stadium, Chennai

Answer: b) Feroz Shah Kotla, Delhi

GK Questions Related To Entertainment 2020

GK questions related to entertainment especially those related to famous awards and their winners are provided here. These questions are also pretty important for the different exam aspirants.

[1] Which Actor wins the Best Actor award in a Leading Role in the 91st Academy Awards ceremony?

  1. a) Rami Malek
  2. b) Mahershala Ali
  3. c) Robert Downey Jr.
  4. d) Chris Hemsworth

Answer: a) Rami Malek

[2] Which of the following was Satyajit Ray associated with?

  1. a) Classical music
  2. b) Commercial art
  3. c) Film Direction
  4. d) Classical dance

Answer: c) Film Direction

[3] The first Indian to win an Academy Award was?

  1. a) Anil Kapoor
  2. b) AR Rahman
  3. c) Bhanu Athaiya
  4. d) None of these

Answer: c) Bhanu Athaiya

[4] Who is known as the Father of Indian cinema?

  1. a) Dhundiraj Govind Phalke
  2. b) Charan Singh
  3. c) Raja Lalith Rai
  4. d) Balram Naidu

Answer: a) Dhundiraj Govind Phalke

[5] Which director has directed the most movies in India?

  1. a) Aditya Chopra
  2. b) Rohit Shetty
  3. c) Rajkumar Hirani
  4. d) None of these

Answer: c) Rajkumar Hirani

[6] Which Hindi movie got first National Award?

  1. a) Shree 420
  2. b) Jagriti
  3. c) Mirza Ghalib
  4. d) None of these

Answer: c) Mirza Ghalib

[7] Which was the first film to win the Filmfare Best Film Award?

  1. a) Boot Polish
  2. b) Jagriti
  3. c) Do Bigha Zamin
  4. d) None of these

Answer: c) Do Bigha Zamin

[8] Who was the director of the famous movie ‘Sholay’?

  1. a) Mehboob Khan
  2. b) Shakti Samanta
  3. c) Ramesh Sippy
  4. d) None of these

Answer: c) Ramesh Sippy

[9] Who was the director of the famous oscar-nominated movie ‘Mother India’?

  1. a) K. Asif
  2. b) Mehboob Khan
  3. c) Kanhaiyalal
  4. d) None of these

Answer: b) Mehboob Khan

[10] How many Oscar awards were won by ‘Slumdog Millionaire’ movie?

  1. a) 5
  2. b) 10
  3. c) 8
  4. d) None of these

Answer: c) 8

[11] Which movie has been chosen as the India’s official entry to Oscar 2019?

  1. a) Newton
  2. b) Smile Pinki
  3. c) Village Rockstars
  4. d) None of these

Answer: c) Village Rockstars

GK Questions On Modern Indian History

Some selective Indian History related general knowledge questions in Hindi are provided below that focuses on such candidates who are appearing for Bank, SSC, UPSC exams, etc)

[1] बंगाल के निम्नलिखित शासकों में से किसने ज़ुरबे मुर्शिदाबाद नाम का एक सिक्का जारी किया था?

  1. a) मीर जाफर
  2. b) मीर कासिम
  3. c) मुर्शिद कुली खान
  4. d) शुजा-उद-दीन मुहम्मद खान

Answer: c) मुर्शिद कुली खान

[2] निम्नलिखित में से किस INA कामरेड के तहत, INA अधिकारियों के लिए ऑफिसर्स ट्रेनिंग स्कूल 1943 में खोला गया था?

  1. a) लेफ्टिनेंट कर्नल एम.जेड कियानी
  2. b) हबीब उर रहमान
  3. c) मोहन सिंह
  4. d) लेफ्टिनेंट कर्नल जे.के. भोंसले

Answer: b) हबीब उर रहमान

[3] जिस पर निम्नलिखित स्थानों के बीच, भारत में पहली बार राष्ट्रीय ध्वज फहराया गया था?

  1. a) लखनऊ
  2. b) नागपुर
  3. c) कोलकाता
  4. d) दिल्ली

Answer: c) कोलकाता

[4] निम्नलिखित को ध्यान में रखें:

1) इंडिगो

2) अफीम

3) कपास

इनमे से किन वस्तुओं के लिए, भारत में किसानों को बढ़ने के लिए मजबूर किया गया, जिससे अंग्रेज अधिक से अधिक समृद्ध हुए?

  1. a) 1 & 2 only
  2. b) 1 only
  3. c) 2 & 3 only
  4. d) All of them

Answer: a) 1 & 2 only

[5] निम्नलिखित में से किस वर्ष तक, सिविल सेवा की नियुक्तियां विशेष रूप से ईस्ट इंडिया कंपनी के निदेशकों द्वारा की गई थीं?

  1. a) 1833
  2. b) 1853
  3. c) 1857
  4. d) 1858

Answer: b) 1853

[6] किन निम्नलिखित घटनाओं के बाद, कैबिनेट मिशन योजना को दोषपूर्ण माना गया?

  1. a) मुस्लिम लीग द्वारा प्रत्यक्ष कार्य दिवस के लिए कॉल करें
  2. b) संविधान सभा के मुस्लिम लीग का बहिष्कार
  3. c) अंतरिम सरकार का गठन
  4. d) एटली की घोषणा

Answer: d) एटली की घोषणा

[7] इनमें से किसे आर्थिक राष्ट्रवाद का पायनियर माना जाता है?

  1. a) मदन मोहन मालवीय
  2. b) आर.सी. दत्त
  3. c) बिपिन चंद्र पाल
  4. d) जी.के. गोखले

Answer: b) आर.सी. दत्त

[8] किस वर्ष में लियाकतनेहरू समझौते पर हस्ताक्षर किए गए थे?

  1. a) 1947
  2. b) 1949
  3. c) 1950
  4. d) 1955

Answer: c) 1950

[9] किस वर्ष में भारत और बर्मा राज्य सचिव का भारत कार्यालय समाप्त हो गया?

  1. a) 1943
  2. b) 1945
  3. c) 1947
  4. d) 1950

Answer: c) 1947

[10] स्थायी बंदोबस्त के बाद, कंपनी को ज़मींदारों द्वारा प्राप्त राजस्व का कौन सा अंश निकाला जाना था?

  1. a) 50%
  2. b) 65%
  3. c) 76%
  4. d) 89%

Answer: d) 89%

[11] निम्नलिखित में से कौन स्वतंत्रता के समय भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अध्यक्ष थे?

  1. a) डॉ। राजेंद्र प्रसाद
  2. b) जे बी कृपलानी
  3. c) डॉ। भीमराव अम्बेडकर
  4. d) जवाहर लाल नेहरू

Answer: b) जे बी कृपलानी

Indian Politics GK Questions 2020

Many questions are asked in the competitive exams related to Indian Politics. Some of the best selected questions related to the same are given here.

[1] The position of the prime minister of India is superior to that of his counter-part in Britain because

  1. a) India is the biggest democracy
  2. b) India has adopted the federal system
  3. c) India has a written constitution
  4. d) His office enjoys constitutional basis

Answer: d) His office enjoys constitutional basis

[2] The phrase ‘bicameral legislature’ means

  1. a) A single assembly
  2. b) An elected legislature
  3. c) A legislature consisting of a lower and an upper chamber
  4. d) Parliamentary system of government

Answer: c) A legislature consisting of a lower and an upper chamber

[3] The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was subsequently somewhat retrieved by the

  1. a) 44th amendment
  2. b) 45th amendment
  3. c) 26th amendment
  4. d) None of the above

Answer: a) 44th amendment

[4] The members of the committees of Parliament are

  1. a) Nominated by the leaders of the various parties in the Parliament
  2. b) Nominated by the prime minister
  3. c) Appointed by the speaker or elected by the House from amongst persons who are not members of Parliament
  4. d) Appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own members

Answer: d) Appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own members

[5] The oath of office is administered to the members of state council of ministers by

  1. a) The governor
  2. b) The chief minister
  3. c) Chief justice of the state high court
  4. d) Speaker of legislative assembly

Answer: a) The governor

[6] The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its

  1. a) Advisory jurisdiction
  2. b) Appellate jurisdiction
  3. c) Original jurisdiction
  4. d) Constitutional jurisdiction

Answer: c) Original jurisdiction

[7] The members of Lok Sabha are

  1. a) Directly elected by the people
  2. b) Indirectly elected
  3. c) Nominated
  4. d) Partly elected and partly nominated

Answer: a) Directly elected by the people

[8] The members of Parliament can express themselves in the House in

  1. a) English only
  2. b) Hindi only
  3. c) English or Hindi
  4. d) English, Hindi or mother tongue

Answer: d) English, Hindi or mother tongue

[9] The nature of the anti-Imperialist struggle was

  1. a) Always peaceful and constitutional
  2. b) Initially constitutional and by large non-violent
  3. c) Based on continuous armed resistance
  4. d) Largely supported by foreign powers

Answer: b) Initially constitutional and by large non-violent

[10] The oath of office is administered to the Governor by the

  1. a) Chief justice of India
  2. b) President
  3. c) Chief justice of High Court
  4. d) Speaker of legislative assembly

Answer: c) Chief justice of High Court

GK Questions Related To India

Talking about Indian GK, a large number of questions can arise. However, certain questions that are very important for the candidates preparing for a competitive exam are provided below.

[1] Which of the following States of India has the highest poverty ratio?

  1. a) Bihar
  2. b) Jharkhand
  3. c) Chhattisgarh
  4. d) Odisha

Answer: c) Chhattisgarh

[2] The Nathula Pass is located in which state?

  1. a) Arunachal Pradesh
  2. b) Sikkim
  3. c) Jammu and Kashmir
  4. d) Himachal Pradesh

Answer: b) Sikkim

[3] The Govind Ballabh Pant Sagar reservoir is located in

  1. a) Uttar Pradesh
  2. b) Madhya Pradesh
  3. c) Maharashtra
  4. d) Himachal Pradesh

Answer: a) Uttar Pradesh

[4] The NOTA option was first used in the elections in

  1. a) 2004
  2. b) 2007
  3. c) 2013
  4. d) 2015

Answer: c) 2013

[5] Which state earned the name of “Fruit Bowl” of the country?

  1. a) Jammu and Kashmir
  2. b) Uttarakhand
  3. c) Uttar Pradesh
  4. d) Himachal Pradesh

Answer: d) Himachal Pradesh

[6] The Ethnic group Mongoloids are found in India in

  1. a) Southern region
  2. b) South-central region
  3. c) North-western region
  4. d) North-eastern region

Answer: d) North-eastern region

[7] Which one is the least populated state of India?

  1. a) Arunachal Pradesh
  2. b) Sikkim
  3. c) Nagaland
  4. d) Goa

Answer: b) Sikkim

[8] Which one is the most populated state of India?

  1. a) Bihar
  2. b) Maharashtra
  3. c) Uttar Pradesh
  4. d) Madhya Pradesh

Answer: c) Uttar Pradesh

[9] In India, the first state forensic science laboratory was established at

  1. a) Calcutta, 1952
  2. b) Calcutta, 1955
  3. c) Delhi, 1952
  4. d) Delhi, 1955

Answer: a) Calcutta, 1952

[10] Which Indian state has the longest border with China?

  1. a) Sikkim
  2. b) Uttarakhand
  3. c) Jammu and Kashmir
  4. d) Arunachal Pradesh

Answer: d) Arunachal Pradesh

GK Questions 2020 On Books & Authors

Books & Authors related general knowledge questions 2020 that must be prepared by the candidates appearing for SSC, UPSC and other exams are listed here.

[1] The original name of Bharathidasan is

  1. a) Vedachalam
  2. b) Kuppuratnam
  3. c) Kanaka Subburatnam
  4. d) Anbazhagan

Answer: c) Kanaka Subburatnam

[2] Who was the Nobel Prize for Literature in 2010?

  1. a) Doris Lessing
  2. b) William Golding
  3. c) Maria Vangas Lloss
  4. d) Harold Printer

Answer: c) Maria Vangas Lloss

[3] Original name of ‘Mark Twain’ is

  1. a) Napoleon
  2. b) Samuel Clemens
  3. c) Wellington
  4. d) Stevenson

Answer: b) Samuel Clemens

[4] India Discovered was written by

  1. a) John Keats
  2. b) T.S. Eliot
  3. c) P.D) Tandon
  4. d) Jawaharlal Nehru

Answer: a) John Keats

[5] Socrates was a

  1. a) Essayist
  2. b) Novelist
  3. c) Dramatist
  4. d) Philosopher

Answer: d) Philosopher

[6] Who created the character ‘Sancho Panza’?

  1. a) Shelley
  2. b) Miguel de Cervantes
  3. c) Rudyard Kipling
  4. d) George Eliot

Answer: b) Miguel de Cervantes

[7] Who wrote the book ‘The God Father’?

  1. a) Agatha Christic
  2. b) V.S.Naipaul
  3. c) Ian Fleming
  4. d) Mario Puzo

Answer: d) Mario Puzo

Science Related GK Questions 2020

Science related GK questions in English are provided below that are important from the exam point of view and should not be left by the students.

[1] To suspect HIV/AIDS in a young individual, which one among the following symptoms is mostly associated with?

a) Long standing jaundice and chronic liver disease

  1. b) Sever anemia
  2. c) Chronic diarrhea
  3. d) Severe persistent headache

Answer: c) Chronic diarrhea

[2] Due to contraction of eyeball, a long-sighted eye can see only

  1. a) Farther objects which is corrected by using convex lens
  2. b) Farther objects which is corrected by using concave lens
  3. c) Nearer objects which is corrected by using convex lens
  4. d) Nearer objects which is corrected by using concave lens

Answer: b) Farther objects which is corrected by using concave lens

[3] Insects that can transmit diseases to human are referred to as

  1. a) Carriers
  2. b) Reservoirs
  3. c) Vectors
  4. d) Incubators

Answer: c) Vectors

[4] Which one among the following is not correct about Down’s syndrome?

  1. a) It is a genetic disorder
  2. b) Effected individual has early ageing
  3. c) Effected person has mental retardation
  4. d) Effected person has furrowed tongue with open mouth

Answer: b) Effected individual has early ageing

[5] Oral Rehydration Therapy is recommended for

  1. a) Tuberculosis
  2. b) Typhoid
  3. c) Tetanus
  4. d) Cholera

Answer: d) Cholera

[6] The anti-malarial drug Quinine is made from a plant. The plant is

  1. a) Neem
  2. b) Eucalyptus
  3. c) Cinnamon
  4. d) Cinchona

Answer: d) Cinchona

[7] Hypertension is the term used for

  1. a) Increase in heart rate
  2. b) Decrease in heart rate
  3. c) Decrease in blood pressure
  4. d) Increase in blood pressure

Answer: d) Increase in blood pressure

[8] Acute lead poisoning is also known as

  1. a) Itai- Itai
  2. b) Plumbism
  3. c) Neuralgia
  4. d) Byssinosis

Answer: b) Plumbism

GK Questions Related To The World

A lot number of GK questions can arise from this topic) But some of the best questions that are important for those preparing for bank or other similar exams have been listed below.

[1] Dead Sea is located between which two countries

  1. a) Jordan and Sudan
  2. b) Jordan and Israel
  3. c) Turkey and UAE
  4. d) UAE and Egypt

Answer: b) Jordan and Israel

[2] Only continent in the world without a desert is

  1. a) North America
  2. b) Asia
  3. c) Africa
  4. d) Europe

Answer: d) Europe

[3] Which country gifted the ‘Statue of Liberty’ to USA in 1886

  1. a) French
  2. b) Canada
  3. c) Brazil
  4. d) England

Answer: a) French

[4] In which country, white elephant is found

  1. a) India
  2. b) Sri Lanka
  3. c) Thailand
  4. d) Malaysia

Answer: c) Thailand

[5] In which ocean ‘Bermuda Triangle’ region is located

  1. a) Atlantic
  2. b) Indian
  3. c) Pacific
  4. d) Arctic

Answer: a) Atlantic

[6] Which continent has the highest number of countries?

  1. a) Asia
  2. b) Europe
  3. c) North America
  4. d) Africa

Answer: d) Africa

[7] Which country has the highest percentage of land is covered by forest area

  1. a) Malaysia
  2. b) Laos
  3. c) Brazil
  4. d) Suriname

Answer: d) Suriname

Geography Related GK Questions 2020

Questions related to the geography, especially Indian geography, have been provided below.

[1] Which Indian State is connected to Sri Lanka by the The Palk Strait?

  1. a) Tamil Nadu
  2. b) Kerala
  3. c) Karnataka
  4. d) Andhra Pradesh

Answer: a) Tamil Nadu

[2] Silent Valley in Kerala is the home for the largest population of

  1. a) Leopards
  2. b) Bisons
  3. c) Lion-tailed Macaques
  4. d) Hornbills

Answer: c) Lion-tailed Macaques

[3] Which State shares its international border with Bangladesh and Myanmar?

  1. a) Assam
  2. b) Meghalaya
  3. c) Tripura
  4. d) Mizoram

Answer: c) Tripura

[4] Mangrove vegetation in India is most extensively found in

  1. a) The Sundarbans
  2. b) Rann of Kachchh
  3. c) Malabar Coast
  4. d) Tamil Nadu

Answer: a) The Sundarbans

[5] The State in India having largest area under black soil is

  1. a) Gujarat
  2. b) Maharashtra
  3. c) Karnataka
  4. d) Andhra Pradesh

Answer: b) Maharashtra

[6] Deccan Plateau is formed mainly from

  1. a) Sedimentary rocks
  2. b) Sand stone
  3. c) Metamorphic rocks
  4. d) Igneous rocks

Answer: d) Igneous rocks

[7] The highest range of Himalayan Mountains are called

  1. a) Himachal
  2. b) Himadri
  3. c) Himavat
  4. d) Himaraj

Answer: b) Himadri

[8] Which of the following are residual mountains in India?

  1. a) Aravallis
  2. b) Himalayas
  3. c) Garo Hills
  4. d) Patkai Hills

Answer: a) Aravallis

[9] Which mountain range separates the Indo-Gangetic plain from the Deccan Plateau?

  1. a) The Aravalli
  2. b) The Vindhyas
  3. c) The Satpura
  4. d) The Sahyadri

Answer: c) The Satpura

[10] Approximately how much percentage of tropical cyclones of the World affects the Indian Coast?

  1. a) 5%
  2. b) 10%
  3. c) 15%
  4. d) 18%

Answer: b) 10%

[11] The Northern Plains of India are separated from the peninsular region by

  1. a) Vindhya Mountains
  2. b) Aravali Mountains
  3. c) Satpura Mountains
  4. d) Sahyadri Mountains

Answer: a) Vindhya Mountains

[12] The Chilika Lake is located in

  1. a) West Bengal
  2. b) Odisha
  3. c) Kerala
  4. d) Tamil Nadu

Answer: b) Odisha

GK Questions On Famous Places

Many questions are asked in the bank, SSC, UPSC exams related to the topic of famous places. Some selective questions that are important for these exams have been listed here for the aspirants.

[1] India’s first ‘Ladies Special’ Suburban train was started by which of the Indian Railway Zone?

  1. a) Southern
  2. b) Northern
  3. c) Western
  4. d) Eastern

Answer: c) Western

[2] The largest dry rock in India is situated at

  1. a) Mumbai
  2. b) Cochin
  3. c) Marmugao
  4. D) Kolkata

Answer: c) Marmugao

[3] Wadia Institute of Himalayan Geology is located at

  1. a) Delhi
  2. b) Shimla
  3. c) Dehradun
  4. d) Kulu

Answer: c) Dehradun

[4] Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commission?

  1. a) Dehradun
  2. d) Vadodara
  3. c) Digboi
  4. d) New Delhi

Answer: d) New Delhi

[5] The famous Chilka Lake is located in

  1. a) Bhubaneswar
  2. b) Sri Nagar
  3. c) Kolkata
  4. d) None of the above

Answer: a) Bhubaneswar

[6] In which city the Island Palace is located?

  1. a) Jaipur
  2. b) Udaipur
  3. c) Ajmer
  4. d) Jodhpur

Answer: b) Udaipur

Indian Architecture GK Questions

Many famous monuments and buildings can be found in India that are not only beautiful to look at but are also an important topic for competitive exams. Check some Indian Architecture GK Questions below.

[1] Which of these cities has the maximum number of historical monuments?

  1. a) Kolkata
  2. b) Delhi
  3. c) Mumbai
  4. d) Punjab

Answer: b) Delhi

[2] What was built by Emperor Shah Jahan when he shifted his capital from Agra to Delhi?

  1. a) Taj Mahal
  2. b) Qutub minar
  3. c) Red fort
  4. d) Sanchi Stupa

Answer: c) Red Fort

[3] Everyone knows ‘The Taj Mahal’. It was built by the Emperor Shah Jahan, but for whom?

  1. a) Jahani Mahal
  2. b) Farida Mahal
  3. c) Mumtaz Mahal
  4. d) Toba Begum

Answer: c) Mumtaz Mahal

[4] Which world heritage site was built by king Narasimhadeva I of the Eastern Ganga Dynasty?

  1. a) Khajuraho
  2. b) Bodh gaya
  3. c) Ajanta
  4. d) Sun Temple

Answer: d) Sun temple

[5] Where is the world’s largest panoramic sculptural relief located?

  1. a) Kanchipuram
  2. b) Madurai
  3. c) Pondicherry
  4. d) Mahabalipuram

Answer: d) Mahabalipuram

[6] Which caves are well known for their Indian-rock cut architecture?

  1. a) Khajuraho
  2. b) Hampi
  3. c) Ajanta
  4. d) Ellora

Answer: d) Ellora

[7] In which place in India can we find cave temples of three faiths?

  1. a) Madurai
  2. b) Delhi
  3. c) Ellora
  4. d) Agra

Answer: c) Ellora

[8] Which heritage site depicts the fine Dravidian style of art and Architecture?

  1. a) Aksardham
  2. b) Khajuraho
  3. c) Hampi
  4. d) Ajanta

Answer: c) Hampi

[9] Which foreign influence is seen in the rock cut architecture of India?

  1. a) Arabic
  2. b) Persian
  3. c) Indo-European
  4. d) Greek

Answer: b) Persian

[10] Which building is known as “White Marble Mughal Architecture”?

  1. a) Taj Mahal
  2. b) Khajurao
  3. c) Hampi
  4. d) Ajanta

Answer: a) Taj Mahal

[11] The architecture of the city of Cochin in Kerala reflects the influence of?

  1. a) The British
  2. b) The Portuguese
  3. c) The Dutch
  4. d) All of the above

Answer: d) All of the above

GK Questions About Space

As vast the space is so is the number of questions that can be asked from this topic. However, some important questions have been provided below keeping in focus the aspirants of a competitive exam.

[1] Who was the first Indian to go into space?

  1. a) Ravi Malhotra
  2. b) Satish Dawan
  3. c) Kalpana Chawla
  4. d) Rakesh Sharma

Answer: d) Rakesh Sharma

[2] The first woman in space was?

  1. a) Valentina Tereshkova
  2. b) Sally Ride
  3. c) Naidia Comenci
  4. d) Tamara Press

Answer: a) Valentina Tereshkova

[3] Which of the following is the India’s first lunar probe launched by the Indian Space Research Organisation?

  1. a) Mangalyaan Program
  2. b) Chandrayaan Program
  3. c) Discovery program
  4. d) None of these

Answer: b) Chandrayaan Program

[4] Which of the following launched vehicle was used for the Project Apollo?

  1. a) Electron (Rocket Lab)
  2. b) Saturn Launch Vehicle
  3. c) Falcon Heavy launch
  4. d) Rocket Lab Test Launch

Answer: b) Saturn Launch Vehicle

[5] Who among the following is not part of Project Apollo?

  1. a) Neil Armstrong
  2. b) Michael Collins
  3. c) Yuri Gagarin
  4. d) Buzz Aldrin

Answer: c) Yuri Gagarin

[6] Which is India’s first experimental satellite launch vehicle?

  1. a) ASLV
  2. b) GSLV
  3. c) SLV 3
  4. d) None of these

Answer: c) SLV 3

[7] When the Indian Space Research Organisation (ISRO) was set up?

  1. a) 1962
  2. b) 1969
  3. c) 1972
  4. d) 1952

Answer: b) 1969

[8] Which of the following was the first artificial satellite?

  1. Lander Beagle
  2. B) Sojourner
  3. C) Apollo 11
  4. D) Sputnik

Answer: d) Sputnik

Indian Economics GK Questions

GK questions related to Indian Economics are an important part of the completive exams. Candidates preparing for bank, UPSC, SSC, etc exams must go through the questions provided below.

[1] As per the National Manufacturing Policy, the land area of a National Investment and Manufacturing Zone is to be minimum ____?

  1. a) 1000 Hectares
  2. b) 2000 Hectares
  3. c) 3000 Hectares
  4. d) 5000 Hectares

Answer: d) 5000 Hectares

[2] The investment in Plant & Machinery up to which among the following amounts in India is called a Tiny Unit in India?

  1. a) Rs. 5 Lakh
  2. b) Rs. 10 Lakh
  3. c) Rs. 15 Lakh
  4. d) Rs. 25 Lakh

Answer: d) Rs. 25 Lakh

[3] How many key infrastructure sectors are known as Core sector in Indian Economy,used for Index of Industrial Production (IIP) data?

  1. a) 5
  2. b) 6
  3. c) 7
  4. d) 8

Answer: d) 8

[4] The power of the commercial banks to expand deposits through expanding their loans and advances is known as which among the following?

  1. a) Capital Expansion
  2. b) Credit Expansion
  3. c) Credit Control
  4. d) Credit Creation

Answer: d) Credit Creation

[5] Which among the following decides the Saving Banks Account Interest Rate in India?

  1. a) Ministry of Finance
  2. b) RBI
  3. c) Indian Banks’ Association (IBA)
  4. d) Banks themselves

Answer: d) Banks themselves

[6] Which among the following is correct about an Equity Fund?

  1. a) It gives fixed returns
  2. b) It invests primarily in shares
  3. c) It invest in both debt and shares
  4. d) It assures growth in value

Answer: b) It invests primarily in shares

[7] A Bank opened in Special Economic Zones in India comes under which among the following?

  1. a) International Banking
  2. b) Domestic Banking
  3. c) Offshore Banking
  4. d) National banking

Answer: c) Offshore Banking

[8] If the Reserve Bank of India wants to block the Capital Outflows and contain the currency depreciation, which would be the most possible action?

  1. a) Increase Interest Rates
  2. b) Decrease Interest Rates
  3. c) Purchase Government Bonds
  4. d) Decrease Statutory Liquidity Ratio

Answer: a) Increase Interest Rates

[9] At which of the following levels, Central Cooperative Banks are established in India?

  1. a) District Level
  2. b) State Level
  3. c) Inter-state level
  4. d) India Level

Answer: a) District Level

[10] Who among the following has written the book ‘Growth & Finance’?

  1. a) Bimal Jalan
  2. b) K Subba Rao
  3. c) C Rangrajan
  4. d) Amartya Sen

Answer: c) C Rangrajan

[11] A Maharatna company can invest up to which among the following amounts in a project independently?

  1. a) Rs. 1000 Crore
  2. b) Rs. 5000 Crore
  3. c) Rs. 10000 Crore
  4. d) Rs. 15000 Crore

Answer: b) Rs. 5000 Crore

GK Questions About Indian Flag

GK questions for class 1, 2, 3, 4, 5, 6 related to Indian Flag that are also asked in various completive exams are given here.

[1] Who designed the present National Flag of India?

  1. a) Sachindra Prasad Bose
  2. b) Sukumar Mitra
  3. c) Pingali Venkaiya
  4. d) Sarojini Naidu

Answer: c) Pingali Venkayya

[2] Which of the following work comes under the category of crime?

  1. a) Wearing the flag down the knee
  2. b) Using the National Flag made of plastic
  3. c) Use of National Flag for business, business or profession
  4. d) All of the above

Answer: d) All of the above

[3] The ratio of width of our National flag to its length is

  1. 3:5
  2. B) 2:3
  3. C) 2:4
  4. D) 3:4

Answer: 2:3

[4] What is the mean of white colour used in the National Flag?

  1. a) Sacrifice
  2. b) Truth and Purity of thoughts
  3. c) Prosperity of life
  4. d) None of the above

Answer: b) Truth and Purity of thoughts

[5] The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from

  1. a) Rigveda
  2. b) Satpath Brahmana
  3. c) Mundak Upanishad
  4. d) Ramayana

Answer: c) Mundak Upanishad

[6] Who said this statement; “A flag is not only a symbol of our independence but also the freedoms of all people.”

  1. a) Jawaharlal Nehru
  2. b) Mahatma Gandhi
  3. c) Sardar Vallabh Bhai Patel
  4. d) Dr. Bhim Rao Ambedkar

Answer: a) Jawaharlal Nehru

[7] Under which article the Supreme Court declared the right to hoist the National Flag as the Fundamental Right?

  1. a) Article 19 (i)
  2. b) Article 14
  3. c) Article 18
  4. d) Article 21

Answer: a) Article 19 (i)

Ancient Indian History GK Questions

The history of India has always been an interesting topic especially if you are preparing for bank, SSC or other such exams. GK questions related to Ancient Indian History in English with answers 2020 have been provided below.

[1] Which among the following was the earliest drama of Kalidasa?

  1. a) Vikramorvishiyam
  2. b) Malvikagnimitram
  3. c) Abhijnanshakuntalam
  4. d) Kumarasambhava

Answer: b) Malvikagnimitram

[2] Who among the following was not among the 9 gems (Navratna) of the Vikramaditya’s court?

  1. a) Vetalbhatt
  2. b) Amar Simha
  3. c) Kaalidasa
  4. d) Aryabhatta

Answer: d) Aryabhatta

[3] The port of Tamralipti in the Gupta Era was located in which of the following parts of India?

  1. a) North India
  2. b) South India
  3. c) Western India
  4. d) Eastern India

Answer: d) Eastern India

[4] Bhagwati sutra is related to which of the following religions?

  1. a) Buddhism
  2. b) Jainism
  3. c) Hinduism
  4. d) Sikhism

Answer: b) Jainism

[5] Who among the following was known to have worked in Medicine?

  1. a) Saumilla
  2. b) Sudraka
  3. c) Shaunaka
  4. d) Susruta

Answer: d) Susruta

[6] Which of the following religious text is written in the form of questions and answers?

  1. a) Vinaya Pitaka
  2. b) Sutta Pitaka
  3. c) Abhidhamma Pitaka
  4. d) Prakirnas

Answer: c) Abhidhamma Pitaka

[7] Under which of the following trees, Buddha got enlightenment?

  1. a) Ficus benghalensis
  2. b) Ficus religiosa
  3. c) Ficus microcarpa
  4. d) Ficus elastica

Answer: b) Ficus religiosa

[8] Which among the following is a ritualistic Veda?

  1. a) Rigveda
  2. b) Yajurveda
  3. c) Samaveda
  4. d) Atharvaveda

Answer: b) Yajurveda

[9] The first Buddhist Council was held at Rajagriha ____?

  1. a) Shortly after Budhha’s Death
  2. b) Shortly before Buddha’s Death
  3. c) A century After Buddha’s Death
  4. d) A century After Buddha’s Death

Answer: a) Shortly after Budhha’s Death

[10] Which among the following was referred to as Buvan Chakshu in Early vedic era?

  1. a) Earth
  2. b) Fire
  3. c) Water
  4. d) Moon

Answer: b) Fire

GK Questions Related To Indian Constitution

Important questions from Indian Constitution that can be beneficial for competitive exam aspirants are given here. Make sure you prepare them well.

[1] How long a person should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?

  1. a) 10 Years
  2. b) 12 Years
  3. c) 15 Years
  4. d) 20 Years

Answer: a) 10 Years

[2] The Swaran Singh Committee recommended

  1. a) The Constitution of State-Level Election Commissions
  2. b) Panchayati-Raj reforms
  3. c) Inclusion of Fundamental Duties in the Indian Constitution
  4. d) Interlinking of Himalayan and peninsular rivers

Answer: c) Inclusion of Fundamental Duties in the Indian Constitution

[3] Which of the following Schedules of the Constitution of India has to be amended to provide for the formation of a new State?

  1. a) First Schedule
  2. b) Second Schedule
  3. c) Third Schedule
  4. d) Ninth Schedule

Answer: a) First Schedule

[4] Which among the following terms does not get a place in Constitution of India?

  1. a) Attorney General
  2. b) Comptroller and Auditor General
  3. c) Budget
  4. d) Cabinet

Answer: a) Budget

[5] Which among the following was the smallest state among the Part A, B, C & D states after India’s independence?

  1. a) Travancore Cochin
  2. b) Delhi
  3. c) Bilaspur
  4. d) Coorg

Answer: c) Bilaspur

[6] Who among the following has written the book titled ‘The Perils of Democracy’?

  1. a) P. S. Ramamohan Rao
  2. b) P. C. Alexander
  3. c) Gurudas Kamat
  4. d) Shankar Dayal Sharma

Answer: b) P. C. Alexander

[7] Who among the following is called the “guardian of the public purse” of India?

  1. a) Comptroller & Auditor General
  2. b) Finance Minister
  3. c) Chairman of Public Accounts Committee
  4. d) Prime Minister

Answer: a) Comptroller & Auditor General

[8] Who among the following is the first citizen of a city in India?

    1. a) Mayor
    2. b) Chairman
    3. c) Sheriff
  1. d) Member of Legislative Assembly

Answer: a) Mayor

[9] Who among the following is considered to be the custodian of the nation’s Finances?

  1. a) Prime Minister
  2. b) Finance Minister
  3. c) Comptroller & Governor General of India
  4. d) Reserve Bank of India

Answer: b) Finance Minister

GK Questions on Jammu & Kashmir (J & K) 2020

The state of Jammu & Kashmir which is now a union territory of India has gone through a lot of changes in the recent time. That’s why many questions are expected related to this topic in upcoming examinations. Let’s have a look at some latest J&K Current Affair questions important for the exams.
Q. Who has been appointed as the 1st Lieutenant Governor (LG) of Jammu and Kashmir?
A. PS Sreedharan Pillai
B. Radha Krishna Mathur
C. Girish Chandra Murmu
D. Satya Pal Malik
Answer: C (Girish Chandra Murmu)

Q. Jammu and Kashmir’s former Governor Satya Pal Malik has been transferred and appointed as the new Governor of which among the following states?
A. Kerala
B. Goa
C. Karnataka
D. Bihar
Answer: B (Goa)

Q. What will be the tenure of J&K state Assembly after the abrogation of Article 370?
A. 5 years
B. 6 years
C. 4 years
D. 7 years
Answer: A (5 years)

Q. How many Union Territories are there in India after scrapping of the Article 370?
A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
Answer: C (9)

Q. How many members of the European Union delegation arrived in India to visit Jammu and Kashmir?
A. 27
B. 33
C. 31
D. 29
Answer: A (27)

Q. How many seats in newly-constituted Assembly of the Jammu and Kashmir will remain vacant till the time Pakistan-Occupied Kashmir (POK) comes under jurisdiction of Indian state?
A. 22
B. 23
C. 24
D. 25
Answer: C (24)

Q. Who was the last governor of J&K state?
A. Radha Krishna Mathur
B. Ram naik
C. PS Sreedharan Pillai
D. Satya Pal Malik
Answer: D (Satya Pal Malik)

Q. Article 370 which used to give special status to Jammu & Kashmir was existed in the Indian constitution because of the agreement between________?
A. Jawahar Lal Nehru and Farukh Abdullah
B. Muhammad Ali Jinnah and J.L. Nehru
C. Jawahar Lal Nehru and Maharaja Hari Singh
D. Sardar Patel and Maharaja Hari Singh

Answer: C (Jawahar Lal Nehru and Maharaja Hari Singh)
Q. Which of these Union Territories will have its own assembly?
A. Ladakh
B. Jammu and Kashmir
C. Chandigarh
D. Andaman and Nicobar Islands
Answer: B (Jammu and Kashmir)

Q. What is the maximum number of seats the new assembly of Jammu and Kashmir can have after the abrogation of Article 370?
A. 112
B. 113
C. 114
D. 115
Answer: C (114)

GK Questions on Ladakh

A lot of GK questions can arise from the newly formed Union Territory of Ladakh that are supposed to be important for competitive exams. Some important general knowledge questions related to this Union Territory have been provided below.
[1] Who has been appointed as the first Lieutenant Governor of the Union Territory of Ladakh?
a) Satya Pal Malik
b) Omar Abdullah
c) Radha Krishna Mathur
d) Mehbooba Mufti
Answer: c) Radha Krishna Mathur

[2] How many Member of Parliament will the Union Territory of Ladakh have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 5
Answer: a) 1

[3] What is the capital of the newly formed Union Territory of Ladakh?
a) Kargil
b) Leh
c) Srinagar
d) Jammu
Answer: b) Leh

[4] On which day, the state of Jammu & Kashmir formally transitioned into two Union Territories?
a) August 6th 2019
b) August 31st 2019
c) October 6th 2019
d) October 31st 2019
Answer: d) October 31st 2019

[5] Which of the following statements related to the Union Territory of Ladakh is true?
i) Ladakh will not have an Assembly and will be directly governed by the Union Home Ministry.
ii) The Union Territory of Ladakh will have one MP.
iii) For recruitment of officers, Ladakh shall come under the ambit of the Public Service Commission.
a) i) and ii) only
b) i) and iii) only
c) ii) and iii) only
d) All of the above
Answer: a) i) and ii) only

[6] Where is the Ladakh Affairs Department headquarters situated?
a) Leh
b) Srinagar
c) Kargil
d) None of the above
Answer: a) Leh

[7] Removal of which Article gave birth to the Union Territory of Ladakh?
a) Article 356
b) Article 17
c) Article 370
d) Article 352
Answer: c) Article 370

[8] Who was the MP from Ladakh at the time of bifurcation of the state of Jammu & Kashmir?
a) Jamyang Tsering Namgyal
b) Thupstan Chhewang
c) Hassan Khan
d) Rigzin Spalbar
Answer: a) Jamyang Tsering Namgyal

[9] The Lieutenant Governor of the Union Territory of Ladakh was earlier a Chief Secretary of _____?
a) Assam
b) Meghalaya
c) Tripura
d) Mizoram
Answer: c) Tripura

[10] Which famous glacier which is part of the Union Territory of Ladakh has been opened recently for tourists?
a) Nanda Devi Glacier
b) Baltoro Glacier
c) Hispar Glacier
d) Siachen Glacier
Answer: d) Siachen Glacier

Other GK Questions and Answers: Check here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *