GK Quiz Related to Indian Art and Culture

31) Gundecha brothers are well known exponents of which among the following styles of Hindustani Classical Music?

[A] Khayal

[B] Tharana

[C] Dhrupad

[D] Thumri

Answer: [C] Dhrupad

32) Which of the following cultural organizations was established by Maulana Abul Kalam Azad, the first Education Minister of independent India?

[A] Indian Council for Cultural Relations

[B] Centre for Cultural Resources and Training

[C] Lalit Kala Akademi

[D] Sahitya Academy

Answer: [A] Indian Council for Cultural Relations

33) Ramkinker Baij was a well known

[A] Dancer

[B] Theatre personality

[C] Violinist

[D] Sculptor

Answer: [D] Sculptor

34) The book Ace against Odds is the autobiography of which Indian player?

[A] Leander Paes

[B] Somdev Devvarman

[C] Sania Mirza

[D] Mahesh Bhupati

Answer: [C] Sania Mirza

35) Who among the following singer is often called as “Prince of Bhangra”?

[A] Daler Mehndi

[B] Mika Singh

[C] Sukhbir

[D] Sukhvinder Singh

Answer: [C] Sukhbir

36) Who is known as Raffale of East?

[A] Raja Ravi Verma

[B] Raja Martanda

[C] Raja Uday Rao

[D] Raja Keshav Varma

Answer: [A] Raja Ravi Verma

37) “Matrimandir” is located in:

[A] Pondicherry

[B] Chennai

[C] Panaji

[D] Hyderabad

Answer: [A] Pondicherry

38) With which of the following is most closely related Rgyud-bzi practiced in many parts of North India?

[A] Medicine

[B] Custom

[C] Agriculture

[D] Sports

Answer: [A] Medicine

39) Who of the following is/was not a painter?

[A] Tyeb Mehta

[B] Ramkinkar Baiz

[C] Syed Haider Raza

[D] Jamini Roy

Answer: [B] Ramkinkar Baiz

40) Where is the oldest music college of Madhya Pradesh, Madhav Sangeet College located?

[A] Raipur

[B] Indore

[C] Bhopal

[D] Gwalior

Answer: [D] Gwalior

Categories GK

Leave a Comment