GK Quiz Related to Indian Art and Culture

41) Today’s Gurmukhi, Dogri and Sindhi scripts have developed from which among the following scripts?

[A] Brahmi Script

[B] Śāradā Script

[C] Tankari Script

[D] Kushana Script

Answer: [B] Śāradā Script

42) Kallol was the name of one of the most influential movements in which among the following literatures?

[A] Gujarati

[B] Bangla

[C] Punjabi

[D] Haryanvi

Answer: [B] Bangla

43) The author of Gayab Hota Hua Desh is –

[A] Nirmala Putul

[B] Rajat Verma

[C] Shravan Kumar Goswami

[D] Ranendra

Answer: [D] Ranendra

44) Bharatnatyam dance style belongs to

[A] Tamil Nadu

[B] Karnataka

[C] Andhra Pradesh

[D] Kerala

Answer: [A] Tamil Nadu

45) In which of the following states of India, Yakshagana, a dance drama is popular?

[A] Tamil Nadu

[B] Karnataka

[C] Kerala

[D] Madhya Pradesh

Answer: [B] Karnataka

46) Jorasanko Thakur Bari is the ancestral home of which Indian personality?

[A] Rabindranath Tagore

[B] Pranab Mukherjee

[C] Ram Mohan Roy

[D] Swami Vivekananda

Answer: [A] Rabindranath Tagore

47) Homi Vyarawalla is acclaimed as India’s first –

[A] Lady Painter

[B] Lady Photojournalist

[C] Lady Kathak Dancer

[D] Lady Playback singer

Answer: [B] Lady Photojournalist

48) Which one of the following is not a folk dance of the Bundelkhand Region of UP?

[A] Ravala Dance

[B] Dandia Dance

[C] Barhaiya Dance

[D] Raai Dance

Answer: [B] Dandia Dance

49) As per Indian Mythology, Dhumravarna is an incarnation or avatar of?

[A] Vishnu

[B] Shiva

[C] Ganesha

[D] Hanuman

Answer: [C] Ganesha

50) Which one of the following revolts was made famous of Bankim Chandra Chatterjee in his novel Anand Math?

[A] Bhil Uprising

[B] Rangpur & Dinaspur Uprising

[C] Bishnupur & Bibhum Rebellion

[D] Sanyasi Rebellion

Answer: [D] Sanyasi rebellion

51) Which book described the Arab invasion of Sindh for the very first time?

[A] Shahnama

[B] Baburnama

[C] Akbarnama

[D] Chachnama

Answer: [D] Chachnama

52) Which chapter of Mahabharata deals with fruitless efforts to bring about peace between the Kurus and the Pandavas?

[A] Vana Parva

[B] Virat Parva

[C] Udyog Parva

[D] Drona Parva

Answer: [C] Udyog Parva

53) Which among the following material was used in Mathura School of Art?

[A] Granite

[B] White marble

[C] Slate

[D] Red Sandstone

Answer: [D] Red Sandstone

54) Consider the following: 1] Mahavir Jayanti 2] Buddha Purnima 3] Guru Nank Jayanti- Which among the following may fall in the same months of the Gregorian calendar

[A] 1 & 2

[B] 2 & 3

[C] 1 & 3

[D] All 1, 2, 3

Answer: [A] 1 & 2

55) Who wrote Tughlaqnama?

[A] Abu Nasr Utbi

[B] Amir Khusrau

[C] Abul Fazl

[D] Hasan Nizami

Answer: [B] Amir Khusrau

56) Which is post-harvest folk dance in Assam?

[A] Ankia Nat

[B] Bihu

[C] Raut Nacha

[D] Namgen

Answer: [B] Bihu

57) Who is the voice behind the audio book “Wings of Fire” written by former President APJ Abdul Kalam?

[A] Om Puri

[B] Amitabh Bachchan

[C] Girish Karnad

[D] Harish Bhimani

Answer: [C] Girish Karnad

58) The temple city of Osian, near Jodhpur was built by?

[A] Pratiharas

[B] Solankis

[C] Chauhanas

[D] Parmaras

Answer: [A] Pratiharas

Categories GK

Leave a Comment