Medieval Indian History Gk Questions – Medieval Indian History Quiz

31) Who among the following changed the name of Tanna Mishra to Tansen?

(A) Akbar

(B) Raja Vikramjit of Gwalior

(C) Raja Mansingh Tomar

(D) Swami Haridas

Answer: B (Raja Vikramjit of Gwalior)

32) “Tower of Victory” or Vijay stambh in Rajasthan is located in

(A) Ajmer

(B) Chittorgarh

(C) Jaipur

(D) Udaipur

Answer: B (Chittorgarh)

33) The word coromandal cost has been derived from the kingdom of which of the following?

(A) Cheras

(B) Cholas

(C) Pandyas

(D) Chalukyas

Answer: B (Cholas)

34) Which among the following is not correct?

(A) The capital of pandyas was Madurai

(B) The capital of Cheras was Vanchi

(C) Capital of the Videha Kingdom – Mithila

(D) All are correct

Answer: D (All are correct)

35) Which among the following represents incorrect founder of a dynasty?

(A) Parmar Dynasty – Upendra Raja

(B) Chandela Dynasty – Nannuka

(C) Kalachuri Dynasty – Gangeyadev

(D) Solanki Dynasty – Mularaja I

Answer: C (Kalachuri Dynasty – Gangeyadev)

36) After the attack of Mahmud of Ghazanavi, who among the following reconstructed the Somnath Temple?

(A) Bhimraja -I

(B) Bhimdev

(C) Mularaj I

(D) Jay Singh Siddharaaj

Answer: B (Bhimdev)

37) Out of the battles fought between contemporary rulers and Babur, which among the following resulted in the firm establishment of Babur’s rule in North India?

(A) Battle of Ghagra

(B) Battle of Khanva

(C) Battle of Panipat

(D) Second Battle of Panipat

Answer: B (Battle of Khanva)

38) Which among the following is incorrect regarding Buland darwaja?

(A) It was built in Fatehpur Sikri

(B) It was built by Akbar in 1602

(C) It was built to commemorate Akbar’s victory on Gujarat only

(D) All are correct

Answer: D (All are correct)

39) Which among the following was called as the Central Pillar of the administrative system of Delhi sultanate?

(A) Izra system

(B) Iqta System

(C) devsirme system

(D) Chahalgami

Answer: B (Iqta System)

40) During whose reign Changez Khan invaded India?

(A) Balban

(B) Iltutmish

(C) Alauddin Khilji

(D) Razia

Answer: B (Iltutmish)

Current Affairs Quiz September 2021: Check here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *