Medieval Indian History Gk Questions – Medieval Indian History Quiz

41) Which of the following Mughal emperors was famous as Shah-i-Bekhabar ?

(A) Shah Alam

(B) Jahangir

(C) Shahjahan

(D) Bahadur Shah I

Answer: D (Bahadur Shah I)

42) Which of the following Mughal emperor was known as Prince Khurram?

(A) Jahanagir

(B) Aurangazeb

(C) Shahjahan

(D) Shah Alam

Answer: C (Shahjahan)

43) Which of the following Sultans is known to have laid the foundation of Agra City?

(A) Bahlol Lodi

(B) Sikandar Lodi

(C) Shershah Suri

(D) Ibrahim Lodi

Answer: B (Sikandar Lodi)

44) For which of the following purpose, Alauddin Khilji created “Diwan-i-Riyasat”?

(A) Revenue Collection

(B) Civil court

(C) Tax Control

(D) Market control

Answer: D (Market control)

45) Who among the following introduced Kabuliyat and Patta?

(A) Shershah

(B) Babur

(C) Akbar

(D) Shahjahan

Answer: A (Shershah)

46) In which year Akbar’s reign ended?

(A) 1600

(B) 1605

(C) 1615

(D) 1610

Answer: B (1605)

47) Which of the following Mughal Emperors shifted his imperial court and residence from Agra to Sikri, later renamed as Fatehpur Sikri?

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shahjahan

(D) Aurangzeb

Answer: A (Akbar)

48) Which among the following was prevalent in the Indian Society before the Muslim conquest?

(A) Sati System

(B) Child Marriage

(C) Purdah System

(D) Slavery

Answer: D (Slavery)

49) “Bagh-e-Babur” where Babur is buried is located at?

(A) Tashkent

(B) Lahore

(C) Karachi

(D) Kabul

Answer: D (Kabul)

50) Which among the following Mughal Emperor was also known as “Ali Gauhar”?

(A) Muhammad shah

(B) Shah Aalam II

(C) Bahadur Shah Zafar

(D) Aurangzeb

Answer: B (Shah Aalam II)

51) Astapradan was a council of Minister of which among the following?

(A) Gupta Administration

(B) Chola Administration

(C) Maratha Administration

(D) Rajput administration

Answer: C [Maratha Administration]

Current Affairs Quiz September 2021: Check here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *