Medieval Indian History Gk Questions – Medieval Indian History Quiz

At least a few questions are always asked from the Medieval Indian History section in competitive exams such as UPSC, SSC, etc.  To prepare for this section, the candidates must go through a large number of Medieval History GK questions and answers before. To cater the need of candidates preparing for IAS, SSC, State PSC, and similar exams, we are providing some important Indian Medieval History Questions and Answers. Additionally, we are also going to update these questions regularly so we request you to bookmark this page and visit regularly. You may put your suggestions and questions in the comment section below.

1) Which among the following sentence is INCORRECT?

(A) Harihar I founded the Vijaynagar Dynasty of South

(B) Sikandar Lodhi founded Agra

(C) Balban completed the construction of Qutub Minar

(D) All are correct

Answer: C (Balban completed the construction of Qutub Minar)

2) Who among the following succeded Ruknuddin Feroz?

(A) Balban

(B) Razia

(C) Muizzudin Bahram Shah

(D) Iltumish

Answer: B (Razia)

3) The city of Azimabad, which was abandoned since 7th century AD was revived by Shershah Suri and thus he founded the modern ________?

(A) Shergarh (Pakistan )

(B) Patna

(C) Lothal

(D) Sasaram

Answer: B (Patna)

4) For which of the following Shershah Suri is not known?

(A) Organization of the system of Civil Administration

(B) Issuing first Rupiya which was in use till 20th century

(C) Introducing the system of irrigation by canals

(D) All are intiatives of shershah suri

Answer: C (Introducing the system of irrigation by canals)

5) Who among the following Mughal rulers took measures against the practice of “Sati”?

(A) Humayun

(B) Akbar

(C) Shahjahan

(D) Jahanagir

Answer: B (Akbar)

6) Who among the following was the last ruler of Slave Dynasty?

(A) Aram Shah

(B) Kaiqubad

(C) Khusrau

(D) None of the above

Answer: B (Kaiqubad)

7) How many years Humayun spent in exile after he lost his kingdom in Hindustan?

(A) 11 years

(B) 12 years

(C) 13 years

(D) 20 years

Answer: B (12 years)

8) Who among the following conspired against Ibrahim Lodi and invited Babur to invade Delhi?

(A) Bahlol Lodi

(B) Daulat Khan Lodi

(C) Sikandar Lodi

(D) None of the above

Answer: B (Daulat Khan Lodi)

9) Which among the following rulers is related to ”market regulatory measures” in medieval India?

(A) Alauddin Khilji

(B) Balban

(C) Humayun

(D) Babur

Answer: A (Alauddin Khilji)

10) Who among the following built the mosque Quwal-ul-lslam at Delhi?

(A) Alauddin Khilji

(B) Iltutmish

(C) Qutubuddin Aiabak

(D) Babur

Answer: C (Qutubuddin Aiabak)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *