Indian Polity GK Questions & Answers: Indian Polity Quiz

21) Who is the longest serving president of Indian national Congress?

(a) Sonia Gandhi

(b) Indira Gandhi

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Mahatma Gandhi

Answer: A (Sonia Gandhi)

22) Who is consider as the chief architect of Indian Constitution

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) B. R. Ambedkar

(d) Vallabhbhai Patel

Answer: C (B. R. Ambedkar)

23) Which is the first state to be formed on the basis of language?

(a) Maharashtra

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Andhra Pradesh

Answer: D (Andhra Pradesh)

24) Who was the first muslim presidents of Indian National Congress?

(a) AbulKalam Azad

(b) BadruddinTyabji

(c) Syed Hasan Imam

(d) None of the above

Answer: B (BadruddinTyabji)

25) Joint session of parliament is presided by

(a) Speaker of Lok Sabha

(b) Deputy Speaker of Lok Sabha

(c) President

(d) Vice-President

Answer: A (Speaker of Lok Sabha)

26) The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in the year

(a) 1970

(b) 1971

(c) 1972

(d) 1973

Answer: D (1973)

27) Where the headquarter of SAARC is located?

(a) Delhi

(b) Abu Dhabi

(c) Kathmandu

(d) Kuala Lumpur

Answer: C (Kathmandu)

28) The member of the State Public Service Commission are appointed by

(a) President

(b) Chief Justice

(c) Chief Minister

(d) Governor

Answer: D (Governor)

29) Who coined the term ‘Non-alignment’?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) LalBahadurShastri

(c) Moraji Desai

(d) Mahatma Gandhi

Answer: A (Jawaharlal Nehru)

30) ‘Panchsheel Treaty’ was signed between India and China in the year

(a) 1959

(b) 1954

(c) 1948

(d) 1964

Answer: B (1954)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *