Indian Polity GK Questions & Answers: Indian Polity Quiz

41) President’s Rule can be imposed initially for a minimum duration of

(a) 6 Months

(b) 1 Year

(c) 2 Years

(d) 3 Years

Answer: A (6 Months)

42) In which state, the President’s Rule was first imposed in India

(a) Andhra Pradesh

(b) Bihar

(c) Assam

(d) Arunachal Pradesh

Answer: A (Andhra Pradesh)

43) Who is the first Chief Election Commissioner of India?

(a) V. S. Ramadevi

(b) KalyanSundaram

(c) Sukumar Sen

(d) T N Seshan

Answer: C (Sukumar Sen)

44) Which article of constitution give the power to President’s to impose President Rule in a State?

(a) Article 66

(b) Article 112

(c) Article 223

(d) Article 356

Answer: D (Article 356)

45) Who is the first female Speaker of Lok Sabha?

(a) PratibhaPatil

(b) Urmilla Singh

(c) Meira Kumar

(d) Sarojini Naidu

Answer: C (Meira Kumar)

46) Minimum age required to contest for Lok Sabha election

(a) 30 Years

(b) 35 Years

(c) 28 Yeras

(d) 25 Years

Answer: D (25 Years)

47) Who is the Chairman of Kendriya Hindi Samiti?

(a) President

(b) Vice President

(c) Prime Minister

(d) HRD Minister

Answer: A (Prime Minister)

48) Which state has the largest Legislative Assembly?

(a) Madhya Pradesh

(b) West Bengal

(c) Uttar Pradesh

(d) Maharashtra

Answer: C (Uttar Pradesh)

49) Right to Information Act in India applies to all states and Union Territories except

(a) Jammu and Kashmir

(b) Nagaland

(c) Goa

(d) Sikkim

Answer: A (Jammu and Kashmir)

50) Who is the longest serving Chief Minister in India?

(a) M Karunanidhi

(b) JyotiBasu

(c) Pawan Kumar Chamling

(d) Manik Sarkar

Answer: C (Pawan Kumar Chamling)

51) Right to Information Act in India came fully into force in

(a) October, 2008

(b) June, 2005

(c) July, 2008

(d) October, 2005

Answer: D (October, 2005)

52) Which state has no Panchayati Raj Institution?

(a) Mizoram

(b) Manipur

(c) Nagaland

(d) Jarkhand

Answer: C (Nagaland)

53) Which state has the largest number of seats reserved for schedule tribes in Lok Sabha?

(a) Bihar

(b) Assam

(c) Madhya Pradesh

(d) Chhattisgarh

Answer: C (Madhya Pradesh)

54) When the first General Election held in India

(a) 1947

(b) 1951

(c) 1952

(d) 1955

Answer: B (1951)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *