Indian Polity GK Questions & Answers: Indian Polity Quiz

31) Which article of constitution provide Indian citizens ‘Right to Equality’?

(a) Article 17

(b) Article 14

(c) Article 29

(d) Article 42

Answer: B (Article 14)

32) Which is the article that provide special status to the state Jammu and Kashmir

(a) Article 356

(b) Article 274

(c) Article 370

(d) Article 390

Answer: C (Article 370)

33) From which country India borrowed Five year plan

(a) USSR

(b) USA

(c) UK

(d) Ireland

Answer: A (USSR)

34) Which state has the highest number of members in its state assembly?

(a) Bihar

(b) Andhra Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Tamil Nadu

Answer: C (Uttar Pradesh)

35) What is the minimum number of members required for a state legislative assembly?

(a) 15

(b) 30

(c) 45

(d) 60

 

Answer: D (60)

36) What is the maximum number of elected members for a state assembly?

(a) 350

(b) 500

(c) 380

(d) 650

Answer: B (500)

37) The union budget is presented in the Parliament each year on the

(a) 1st day of February

(b) 1st March

(c) last day of February

(d) 15th March

Answer: A (1st day of February)

38) If President Dies while in office, the Vice President can act as President for a maximum time period of

(a) 3 Years

(b) 2 Years

(c) 1 Years

(d) 6 Months

Answer: D (6 Months)

39) What is the minimum age required for Governor of a state

(a) 25 Years

(b) 28 Years

(c) 35 Years

(d) 40 Years

Answer: C (35 Years)

40) The Chief Election Commissioner can be appointed by the

(a) Prime Minister

(b) Vice President

(c) Chief Justice of India

(d) President

Answer: D (President)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *