Modern Indian History GK questions and Answers

Spread the Knowledge

(31) In which year “Montego Chelmsford Reforms” was formed

[A] 1919

[B] 1921

[C] 1922

[D] 1925

Answer: [A] 1919

(32) Who founded the Ramakrishna Mission in 1896 to carry on humanitarian relief and social work?

[A] Ramakrishna Paramahansa

[B] Swami Dayananda Saraswati

[C] Swami Vivekananda

[D] Blavatsky and Olcott

Answer: [C] Swami Vivekananda

(33) Which among the following events was a major setback to Khilafat Movement?

[A] Violence in Chauri Chaura

[B] Revolution in Turkey

[C] Pact signed between Indian National Congress and Muslim League

[D] Announcements of concession to Muslims by British Government

Answer: [B] Revolution in Turkey

(34) Consider the following revolts:

  1. Bastar Revolt
  2. Gond Uprising
  3. Rampa Revolt

Arrange the above given revolts in chronology:

[A] 1, 2, 3

[B] 1, 3, 2

[C] 3, 1, 2

[D] 3, 2, 1

Answer: [B] 1, 3, 2

(35) During the Quit India Movement in which of the following place a parallel government was not formed?

[A] Satara

[B] Baliya

[C] Talchar

[D] Jaipur

Answer: [D] Jaipur

(36) ‘At the stroke of midnight when the world sleeps, India awakes to life and freedom’- this famous speech was speech by

[A] Netaji Subhash Chandra Bose

[B] Mahatma Gandhi

[C] Jawaharlal Nehru

[D] Raja Gopalachari

Answer: [C] Jawaharlal Nehru

(37) The national anthem of India ‘Jana Gana Mana’ was first sung at?

[A] Delhi, 1911

[B] Calcutta, 1911

[C] Calcutta, 1912

[D] Mumbai, 1912

Answer: [B] Calcutta, 1911

(38) Under whose viceroyalty, the Department of Agriculture and Commerce was established?

[A] Lord Ripon

[B] Lord Northbrook

[C] Lord Lytton

[D] Lord Mayo

Answer: [D] Lord Mayo

(39) In which year, first census was conducted in India?

[A] 1884

[B] 1881

[C] 1872

[D] 1856

Answer: [C] 1872

(40) In whose viceroyalty, the Hindu Mahasabha was established?

[A] Lord Curzon

[B] Lord Minto

[C] Lord Chelmsford

[D] Lord Hardinge II

Answer: [D] Lord Hardinge II


Spread the Knowledge

3 Comments

Add a Comment
  1. Pooja Gurung

    Will it help me clear my CDS exam?

  2. Hitangshu Das

    its question and answering is most important for me and many many knowledge occupied me its my interesting subject I am not any competition or no any to do serve the job . ok thanks to you.for this regards.

  3. Abhisheksathe

    Mast

Leave a Reply

Your email address will not be published.