Modern Indian History GK questions and Answers

Spread the Knowledge

(21) The English men founded their first industry in India at

[A] Kolkata

[B] Mumbai

[C] Surat

[D] Punjab

Answer: [C] Surat

(22) The battle of Wandiwash fought between

[A] English and Moghal

[B] English and Portuguese

[C] English and Siraj-Ud-doula

[D] English and French

Answer: [A] English and French

(23) In which of the following languages was the Ghadar Journal was first published?

[A] Urdu

[B] English

[C] Pushtu

[D] Punjabi

Answer: [A] Urdu

(24) Who among the following introduced the subsidiary alliance system in India?

[A] Lord Canning

[B] Lord Wellesley

[C] Lord Cunningham

[D] Lord Clive

Answer: [B] Lord Wellesley

(25) The resolutions on Fundamental Rights and National Economic Policy were passed in which of the following sessions of the Indian National Congress?

[A] Karachi, 1931

[B] Lahore, 1929

[C] Belgaum, 1934

[D] Faizpur, 1936

Answer: [A] Karachi, 1931

(26) Subhash Chandra Bose was re-elected the President of INC at the Tripuri Session in 1939 by defeating Gandhiji’s candidate ______

[A] Dr. Rajendra Prasad

[B] JB Kriplani

[C] Nellie Sengupta

[D] Pattabhi Sitaramaiyya

Answer: [D] Pattabhi Sitaramaiyya

(27) Who among the following signed the Treaty of Bassein in 1802 with the British East India Company?

[A] Baji Rao I

[B] Baji Rao II

[C] Sultan Bahadur

[D] None of the above

Answer: [A] Baji Rao II

(28) Consider the following statements:

1) Gandhi Ji born on October 2, 1869

2) In 2007, the United Nations General Assembly, declared October 2 as the International Day of Non-Violence

Choose the correct answer from the codes given below:

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 nor 2

Answer: [C] Both 1 & 2

(29) Justice Party Movement was initiated by

[A] Jyotiba Phule

[B] Shri Narayana Guru

[C] Dr. TM Nair

[D] E. V. Ramaswami Naicker

Answer: [C] Dr. TM Nair

(30) What was/were the important features of Nehru Report?

[A] It contained a Bill of Rights

[B] There shall be no state religion; men and women shall have equal rights as citizens

[C] There should be federal form of government with residuary powers vested in the center

[D] All of the above

Answer: [D] All of the above


Spread the Knowledge

3 Comments

Add a Comment
  1. Pooja Gurung

    Will it help me clear my CDS exam?

  2. Hitangshu Das

    its question and answering is most important for me and many many knowledge occupied me its my interesting subject I am not any competition or no any to do serve the job . ok thanks to you.for this regards.

  3. Abhisheksathe

    Mast

Leave a Reply

Your email address will not be published.