Modern Indian History GK questions and Answers

(41) The paper, East Indian, was started by

[A] Raja Rammohan Roy

[B] Dwarkanath Tagore

[C] Henry Vivian Derozio

[D] Sisirkumar Ghose

Answer: [C] Henry Vivian Derozio

(42) British Government appointed an Indian Statutory Commission to review the Government of India Act 1919, this commission is also known as?

[A] Simon Commission

[B] Hunter Commission

[C] Elbert Commission

[D] Cripps Mission

Answer: [A] Simon Commission

(43) Bhagat Singh and BK Dutt threw a bomb in the Central Legislative Assembly on 8th April 1929 as a protest to which of the following Bill/Act?

[A] Rowlatt Act

[B] Public Safety Bill

[C] Wood’s Bill

[D] None of the above

Answer: [B] Public Safety Bill

(44) Who subsumed Punjab to the British Government?

[A] Lord Wellesley

[B] Lord Bentinck

[C] Lord Cornwallis

[D] Lord Dalhousie

Answer: [D] Lord Dalhousie

(45) In context with the Constituent Assembly, which among the following observations is / are correct?

1) The members of Constituent Assembly were elected directly

2) The basis of seats allocation was population

3) Composition of the Constituent Assembly was roughly in line with the suggestions of the Cabinet Mission plan

Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2 are correct

[B] Only 1 & 3 are correct

[C] Only 2 & 3 are correct

[D] Only 1, 2 & 3 are correct

Answer: [C] Only 2 & 3 are correct

(46) Which among the following Viceroys was associated with the ‘Ilbert Bill Controversy’?

[A] Lord Curzon

[B] Lord Lytton

[C] Lord Ripon

[D] Lord Hardinge

Answer: C [Lord Ripon]

(47) Which of the following was the most controversial measure of Lord Mountbatten?

[A] Partitioning of Punjab and Bengal

[B] Holding of a referendum in the North West Frontier Province (NWFP)

[C] Setting up of an Executive Council comprising of Indians alone

[D] Advancing the date of transfer of power from June 1948 to August 15, 1947

Answer: D [Advancing the date of transfer of power from June 1948 to August 15, 1947]

(48) Which among the following was the first municipal corporation set up in India in the year 1687?

[A] Bombay Municipal Corporation

[B] Madras Municipal Corporation

[C] Delhi Municipal Corporation

[D] None of the above

Answer: [B] Madras Municipal Corporation

(49) Martyrdom of Chandrashekhar Azad took place on which among the following dates?

[A] August 14, 1931

[B] February 11, 1931

[C] April 13, 1931

[D] February 17, 1931

Answer: [D] February 17, 1931

(50) Which among the following is not a correct statement regarding Jyotiba Phule?

[A] He used dalit word for the first time in nineteenth century

[B] He is known as the author of Gulamgiri

[C] He was the staunch supporter of Mahatma Gandhi’s Harijan Sevak Sangh

[D] He formed Satyashodhak Samaj in 1873

Answer: [C] He was the staunch supporter of Mahatma Gandhi’s Harijan Sevak Sangh

(51) In which of the following year in India 26th January celebrated as first Independence Day?

[A] 1922 AD

[B] 1925 AD

[C] 1928 AD

[D] 1930 AD

Answer: [D] 1930 AD

(52) Who had introduced the first newspaper(English) in India?

[A] Raja Rammohan Roy

[B] Bal Gangadhar Tilak

[C] J.A Hicky

[D] Lord Dalhousie

Answer: [C] J.A Hicky

(53) Which of the following Charters transformed the Governor General of Bengal into Governor General of India?

[A] Charter Act of 1833

[B] Charter Act of 1813

[C] Charter Act of 1853

[D] Indian Councils Act of 1861

Answer: [A] Charter Act of 1833

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *