Modern Indian History GK questions and Answers

Spread the Knowledge

(11) Who was introduced permanent revenue settlement of Bengal?

[A] Lord Clive

[B] Lord Hastings

[C] Lord Cornwallis

[D] Lord Wellesley

Answer: [C] Lord Cornwallis

(12) Who among the following is known as “Desert Fox”?

[A] Lord Wellesley

[B] Gen. Rommel

[C] Gen. Eisenhower

[D] Gen. Mac Arthur

Answer: [B] Gen. Rommel

(13) The first meeting of Indian National Congress was held in Bombay in 1885 AD under the leadership of

[A] Dadabhai Naoroji

[B] Sir C Sankaran Nair

[C] Badruddin Tyabji

[D] Vyomesh Chandra Banerjee

Answer: [D] Vyomesh Chandra Banerjee

(14) In which year, the Danish East India company was formed?

[A] 1614

[B] 1615

[C] 1616

[D] 1617

Answer: [C] 1616

(15) Both the processes of transfer of power and the partition of India were hurried through in ____ days.

[A] 68

[B] 70

[C] 72

[D] 85

Answer: C [72]

(16) Which among the following events took place immediately before the massacre at Jallianwalla Bagh?

[A] Partition of Bengal

[B] Minto-Morley Reforms

[C] Ilbert Bill

[D] Passage of the Rowlatt Act

Answer: [D] Passage of the Rowlatt Act

(17) The book titled as ‘Economic History of India’ was written by

[A] RC Dutta

[B] Dadabhai Naoroji

[C] Mahatma Gandhi

[D] Jawaharlal Nehru

Answer: [A] RC Dutta

(18) Arrange the following Congress Presidents in order they served the Congress:

1) WC Bonnerji

2) Dadabhai Naoroji

3) Syed Badruddin Tyabji

Select the correct answer from the codes given below:

[A] 1, 2, 3

[B] 1, 3, 2

[C] 2, 1, 3

[D] 3, 1, 2

Answer: [A] 1, 2, 3

(19) Who of the following presided the historic Lahore session of 1929 in which demand of Poorna Swaraj was raised on the bank of river Ravi?

[A] Motilal Nehru

[B] Subhash Chandra Bose

[C] Jawaharlal Nehru

[D] Madan Mohan Malviya

Answer: [C] Jawaharlal Nehru

(20) Which among the following is not a literary work of Mahatma Gandhi?

[A] Hind Swaraj

[B] Indian Opinion

[C] Young India

[D] Yugantar

Answer: [D] Yugantar


Spread the Knowledge

3 Comments

Add a Comment
  1. Pooja Gurung

    Will it help me clear my CDS exam?

  2. Hitangshu Das

    its question and answering is most important for me and many many knowledge occupied me its my interesting subject I am not any competition or no any to do serve the job . ok thanks to you.for this regards.

  3. Abhisheksathe

    Mast

Leave a Reply

Your email address will not be published.