Famous Places GK Questions & Answers (150)

Spread the Knowledge

51. Which of the following Harappan city sites had bipartite division-high citadel and lower town?
(i) Harappa
(ii) Mohenjo-Daro
(iii) Kalibangan
(iv) Surkotada
A. i), ii) and iii)
B. ii), iii) and iv)
C. None of the above
D. All of the above
Answer: A. i), ii) and iii)

52. The steepest peak in the world is ______.
A. Monte Rosa, Switzerland
B. Mount Elbert, USA
C. Mount Rakaposhi, India
D. Mount Everest, Nepal
Answer: C. Mount Rakaposhi, India

53. Which is the largest island on the Lakshadweep Group of islands?
A. Kavaratti
B. Minicoy
C. Amini
D. Agatti
Answer: B. Minicoy

54. El Nino effect arises on which of the following oceans?
A. Indian Ocean
B. Atlantic Ocean
C. Pacific Ocean
D. None of the above
Answer: C. Pacific Ocean

55. Which of the following city does not fall on the Golden Quadrilateral?
A. Delhi
B. Bengaluru
C. Mumbai
D. Chennai
Answer: B. Bengaluru

56. The city of the Bengaluru is also known as
i) Garden City of India
ii) Manchester of India
iii) City of Festivals
iv) Silicon Valley of India
A. i) and ii)
B. i) and iii)
C. i) and iv)
D. i), ii) and iii)
Answer: C. i) and iv)

57. The Sema tribal group belongs to which state?
A. Nagaland
B. Andaman and Nicobar
C. Arunachal Pradesh
D. Jharkhand
Answer: A. Nagaland

58. Which of the following is the biggest hotel in India?
A. Taj Hotel, Mumbai
B. The Imperial, New Delhi
C. The Leela Palace, New Delhi
D. Oberoi-Sheraton, Mumbai
Answer: D. Oberoi-Sheraton, Mumbai

59. Which of the following is mismatched?
A. Udaipur – White City
B. Jaipur – Pink City
C. Red City – Ajmer
D. Jodhpur – Blue City
Answer: C. Red City – C. Red City – Ajmer (Jaipur is known as the pink or “red’ city)

60. Where is the Vikram Sarabhai Space Centre located?
A. Bengaluru
B. Thiruvananthapuram
C. Kochi
D. Kolkata
Answer: B. Thiruvananthapuram

61. Indian Cancer Research institute is located at ______.
A. New Delhi
B. Chennai
C. Mumbai
D. Kolkata
Answer: C. Mumbai

62. Which is the largest Buddha Stupa of India?
A. Sanchi Stupa
B. Dhamek Stupa
C. Kesaria Stupa
D. Amaravati Stupa
Answer: Kesaria Stupa

63. Which country has the largest number of UNESCO World Heritage Site?
A. China
B. Germany
C. India
D. France
Answer: A. China

64. Where did Gautama Buddha first taught Dharma?
A. Bodh Gaya
B. Sarnath
C. Khushinagar
D. Sanchi
Answer: B. Sarnath

65. Which country is the largest producer of groundnut in the world?
A. China
B. Thailand
C. USA
D. India
Answer: D. India

66. The Railway Staff College is situated in ______.
A. Lucknow
B. Ahmedabad
C. Vadodara
D. Thane
Answer: C. Vadodara

67. The largest river in Asia flows through which country?
A. India
B. Myanmar
C. China
D. Russia
Answer: C. China (Yangtze River)

68. Which one is the tallest dam in India?
A. Bhakhra Nangal Dam
B. Tehri Dam
C. Hirakud Dam
D. Idukki Dam
Answer: B. Tehri Dam

69. Which city is known as the cathedral city of India?
A. Panaji
B. Bodh Gaya
C. Bhubaneswar
D. Kolkata
Answer: C. Bhubaneswar

70. Where is the India’s first satellite launching station located?
A. Sriharikota
B. Chennai
C. kalpakkam
D. Thumba
Answer: D. Thumba

71. The first Vulture Restaurant in India has opened up in which state?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Rajasthan
Answer: A. Maharashtra

72. In which place the Netaji Subhas National Institute of Sports is located?
A. Hisar
B. Manesar
C. Patiala
D. Amritsar
Answer: C. Patiala

73. The Pin Valley National Park is situated in ______.
A. Rajasthan
B. Himachal Pradesh
C. Arunachal Pradesh
D. Maharashtra
Answer: B. Himachal Pradesh

74. Gol Gumbaz is situated in which city?
A. Mysuru
B. Vijayapura
C. Bijapur
D. Hampi
Answer: C. Bijapur

75. The Centre for Cellular and Molecular Biology is situated at?
A. Hyderabad
B. Kochi
C. Bengaluru
D. Jaipur
Answer: A. Hyderabad


Spread the Knowledge

1 Comment

Add a Comment
  1. Jyotika

    Super

Leave a Reply

Your email address will not be published.