Famous Places GK Questions & Answers (150)

Spread the Knowledge

76. The headquarters of the National Power Training institute is located in
A. Gurugram
B. Noida
C. Faridabad
D. New Delhi
Answer: C. Faridabad

77. The famous Khajuraho temple is located in which state?
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Bihar
Answer: A. Madhya Pradesh

78. Which century is related to the construction of the Konark Sun Temple?
A. 13th century
B. 12th century
C. 11th century
D. 14th century
Answer: A. 13th century (1250 AD.

79. Where is the National Institute of Virology situated?
A. Pune
B. Hyderabad
C. Kolkata
D. New Delhi
Answer: A. Pune

80. Which state is famous for its Madhubani paintings?
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Bihar
D. Uttar Pradesh
Answer: C. Bihar

81. Mount Rushmore in South Dakota features the heads of _______.
A. American revolutionaries
B. American freedom fighters
C. American presidents
D. All of the above
Answer: C. American presidents

82. Which is the smallest Indian city in terms of area?
A. Pune
B. Surat
C. Kanpur
D. Vizag
Answer: B. Surat

83. This city is known as the Land of Black Diamond?
A. Asansol
B. Bhagalpur
C. Darjeeling
D. Coorg
Answer: A. Asansol

84. Which one of the following is not a nickname for Kolkata?
A. Cultural Capital of India
B. Gateway of Eastern India
C. Heaven of the Aged
D. Prince of Arabian Sea
Answer: D. Prince of Arabian Sea (This is nickname for Kollam in KeralA.

85. Kandla situated on the Gulf of Kutch is well known for __________.
A. Export Processing Zone
B. Largest Producer of rubber in the country
C. Centre for Marine Food products
D. None of the above
Answer: A. Export Processing Zone

86. Which state is famous for Blackwaters?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Telangana
D. Kerala
Answer: D. Kerala

87. Headquarters of the National Archives is located at?
A. Mumbai
B. Rajkot
C. New Delhi
D. Chennai
Answer: C. New Delhi

88. The civilization of Mohenjo-Daro was discovered in the year ______.
A. 1921
B. 1922
C. 1927
D. 1931
Answer: B. 1922

89. National Police Academy is located at ______.
A. Nagpur
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Chennai
Answer: C. Hyderabad

90. Badrinath is situated on the bank of which river?
A. Ganga
B. Alaknanda
C. Yamuna
D. Kaveri
Answer: B. Alaknanda

91. What is the name of the leper colony built by Missionaries of Charit under the guidance of Mother Teresa?
A. Shanti Nagar
B. Peace City
C. The Charit Home
D. Sahara
Answer: A. Shanti Nagar

92. The second Olympics games were held at ______.
A. Athens, Greece
B. St. Louis, USA
C. Stockholm, Sweden
D. None of the above
Answer: D. None of the above (held in Paris, France)

93. Which state is famous for Kanchipuram sarees?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. West Bengal
Answer: A. Tamil Nadu

94. India has the longest border with which of the following country?
A. Pakistan
B. China
C. Nepal
D. Bangladesh
Answer: D. Bangladesh (4096 kms)

95. The former residence of the Raja of Mandi, Mandi House, is now a _____
A. the Doordarshan C.P.C
B. the office of NFDC
C. the office of Director General of Doordarshan
D. None of the above
Answer: C. the office of Director General of Doordarshan

96. The National Institute of Community Development is located at _______.
A. Hyderabad
B. Bengaluru
C. Chennai
D. Kochi
Answer: A. Hyderabad

97. Where is Chitrakut situated?
A. Bihar
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Himachal Pradesh
Answer: C. Uttar Pradesh

98. Where is the largest dry rock in India situated?
A. Mormugao
B. Margao
C. Panaji
D. Mapusa
Answer: A. Mormugao

99. India’s largest and oldest museum is located in ______.
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Rajasthan
D. West Bengal
Answer: D. West Bengal

100. The famous Elephanta Caves of Mumbai are dedicated to?
A. Lord Krishna
B. Lord Ganesha
C. Lord Shiva
D. Lord Rama
Answer: C. Lord Shiva


Spread the Knowledge

1 Comment

Add a Comment
  1. Jyotika

    Super

Leave a Reply

Your email address will not be published.