Indian Culture GK Quiz: Indian Culture GK Questions and Answers

Exams like UPSC Civil services, SSC CHSL, SBI PO, IPBS Clerk, etc always asks questions from the topic of Indian Culture. To prepare this topic in the best possible manner, it is important that the candidates practice as GK questions related to Indian Culture as possible. This article presents a few selective questions for the candidates preparing for different competitive exams. Apart from this, new questions will also be added with time to keep the candidates updated with the latest trend. The candidates who have any query or suggestion regarding this post can share them through the comment section below.

Indian Culture GK Quiz 2020

[1] Sattriya dance is originated from which state?

  1. A) Bihar
  2. B) Odisha
  3. C) Assam
  4. D) Uttar Pradesh

Answer: C) Assam

[2] Who put up the stiffest resistance against the British in India?

  1. A) The Marathas
  2. B) The Rajputs
  3. C) The Mughals
  4. D) The Sikhs

Answer: A) The Marathas

[3] What is the name of the elephant which serves as the mount of Lord Indra?

  1. A) Airavata
  2. B) Ashwatthama
  3. C) Chetak
  4. D) None of these

Answer: A) Airavata

[4] Which among the following temples of India is known as Black Pagoda?

  1. A) Meenakshi Temple, Madurai
  2. B) Brihadeeswara Temple, Tanjore
  3. C) Lord Jagannath Temple, Puri
  4. D) Sun Temple, Konark

Answer: D) Sun Temple, Konark

[5] Apart from India, in which of the following two countries, Tamil is an official language?

  1. A) Mauritius and Malaysia
  2. B) Malaysia and Indonesia
  3. C) Sri Lanka and Singapore
  4. D) Sri Lanka and Mauritius

Answer: C) Sri Lanka and Singapore

[6] Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?

  1. A) Garba
  2. B) Nautanki
  3. C) Kathakali
  4. D) Bhangra

Answer: A) Garba

[7] Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?

  1. A) Only the first stanza
  2. B) First and Second stanza
  3. C) Third and Fourth stanza
  4. D) The whole song

Answer: A) Only the first stanza

[8] Which one of the following manuscript is included in the UNESCO’s Memory of World Register?

  1. A) Ramayana
  2. B) Mahabharata
  3. C) Rig Veda
  4. D) None of the above

Answer: C) Rig Veda

[9] According to the cultural history of India ‘Panchayatan’ is

  1. A) An assembly of elders of village
  2. B) A religious sect
  3. C) Functionary of an administration
  4. D) Temple construction style

Answer: D) Temple construction style

[10] During which period bronze icons of Nataraja deity who has four hands was casted?

  1. A) Chera period
  2. B) Chola perios
  3. C) Shunga period
  4. D) Pandayas period

Answer:  B) Chola period

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *